Ряд українських банків та держсайти зазнали потужної DDОS-атаки

Ряд українських банків та держсайти зазнали потужної DDОS-атаки
Українські банки та "Дія" успішно відбили DDOS-атаку. Фото: Pinterest

Увечері 15 лютого хакери організували потужну DDОS-атаку проти сайтів Міністерства оборони, Збройних сил України, а також одразу декількох банків та додаток порталу держпослуг "Дія".

Директор з інформаційних технологій (CIO) Альфа-Банку Андрій Гриценюк на своїй сторінці у Facebook повідомив, що організатори DDОS-атаки маскували ботів під реальних користувачів та спрямовували одночасно велику кількість запитів.

"На наші системи (Альфа-Банк Україна) ми бачимо атаку в 200 разів сильніше, ніж звичайне навантаження від користувачів. Нашим командам інформаційної безпеки та ІТ вдалося успішно відбивати цю атаку, але це часом непросто", - зазначив Гриценюк.

Співзасновник мобільного банку monobank Олег Гороховський на своїй сторінці у Facebook зазначив, що DDОS-атаки зазнали майже всі українські банки, у тому числі А-банк та monobank.

"Зараз, п'ять хвилин тому, пішли до нас масовані запити з вузла в Нідерландах", - розповів Гороховський.

Monobank також успішно відбив атаку. Крім того, хакери атакували "Дію" з територій Росії, Китаю, Чехії та Узбекистану, але команда порталу відбила всі кіберзагрози.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров зазначив, що для користувачів порталу атаки залишилися непоміченими.

Крім того, DDОS-атаки зазнали деякі ЗМІ, зокрема "Українське радіо". Генеральний продюсер радіо Дмитро Хоркін повідомив на своїй сторінці у Facebook, що через атаку стратегічний ефірний софт і радіомовлення перевели в автономний режим без зовнішнього доступу.

Щодо міністерств, то сайти Міністерства оборони та Збройних сил також пережили потужну DDОS-атаку. Міноборони станом на 7.30 ранку 16 лютого не відновило роботу свого ресурсу. Сайт ЗСУ працює у звичайному режимі.

DDОS-атаки також зазнали державні ПриватБанк та Ощадбанк. Пресслужба ПриватБанку повідомила ближче до півночі, що банк відновив стабільну роботу "Приват24", доступ до якого був тимчасово обмежений через масовану атаку DDОS на послуги банку. Сайт Ощадбанку ще не поновив роботу.

Атаці на ПриватБанк передував масовий спам: шахраї розсилали фейкові повідомлення клієнтам банку, повідомляючи, що нібито банкомати держбанку перестануть працювати. Після цього почали DDОS-атаки.