Рада ратифікувала угоду з Євросоюзом "про відкрите небо"

Рада ратифікувала угоду з Євросоюзом "про відкрите небо"
Рада зробила крок до того, щоб угода "про авіабезвіз" почала діяти

Верховна Рада України ухвалила в цілому законопроект "Про ратифікацію угоди між Україною та Європейським Союзом та її державами-членами про спільний авіаційний простір".

Документ підтримали 311 народних депутатів. Засідання парламенту транслював телеканал "Рада".

Автори документа зазначають, що у рамках Спільного авіаційного простору (САП) зменшиться адміністративне навантаження на українські авіакомпанії.

Представник Кабміну в Раді Тарас Мельничук зазначає, що угода про САП — це і є "авіаційним безвізом" одночасно для українських та європейських авіаперевізників. Коли договір "про відкрите небо" набуде чинності, Україна отримає такі самі можливості, правила та стандарти в галузі авіаперевезень, як і у держав-членів Євросоюзу.

"Про польоти в ЄС, маршрути, частоту рейсів та слоти українські авіакомпанії домовлятимуться за тією ж процедурою, як це робить будь-який перевізник з Євросоюзу, звичайні громадяни України отримають більше можливостей та напрямків для подорожей та знижені ціни на квитки", - наголосив Мельничук.

Україна та Європейський Союз підписали угоду про спільний авіаційний простір ще 12 жовтня 2021 року.

Угоду мало розпочати діяти у грудні, але "відкриття неба" відклали. Відстрочка пов'язана з особливим механізмом набуття чинності угоди.

Як пояснили в Міністерстві інфраструктури, Україна та ЄС ще у листопаді мали завершити погоджувальні процедури та обмінятися відповідними нотами, але цього не сталося. Коли все ж таки угода почне діяти, у відомстві не уточнюють.

Тим часом експерти попереджають, що навіть після того, як угода про "відкрите небо" почне діяти, в Україні не з'явиться безліч лоукостерів, а ціни на авіаквитки не впадуть.