Морські порти в Україні залишаються заблокованими

Морські порти в Україні залишаються заблокованими
Фото: Facebook/Асоціація морських портів України

Станом на понеділок, 21 березня, морські порти в Україні залишаються заблоковані. Ряд портів обслуговують наявний у причалів флот, але вхід і вихід із цих портів неможливий.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства інфраструктури України.  

Так, за даними відомства, порти "Маріуполь", "Бердянськ", "Скадовськ", "Херсон" тимчасово не працюють. Вхід/вихід судів тимчасово неможливий.

У свою чергу морпорти "Миколаїв", "Ольвія", " Південний" , "Одеса", " Чорноморськ" частково обслуговують наявний біля причалів флот, а відвантаження проводять залізницею та за допомогою автотранспорту. Вхід та вихід суден у цих портах також тимчасово неможливий.  

Порт "Білгород-Дністровський" не працює через відсутність у порту флоту та вантажів. Відповідно, входу та виходу судів тимчасово немає.  

Водночас, шлюзова інфраструктура на річці Дніпро на південь від міста Київ знаходиться в робочому стані, крім Каховського шлюзу, захопленого Росією.  

У Мінінфраструктурі також повідомили, що з портів "Усть-Дунайськ", "Ізмаїл", "Рені" можливий вихід у рейс моряків-громадян України у складі членів екіпажів суден.

Нагадаємо, більшість українських портів було закрито 24 лютого одразу після повномасштабного вторгнення російських військ на територію України.

Перед цим британські компанії, що займаються страхуванням морських перевезень, додали територіальні води Росії та України у Чорному та Азовському морях до списку зон високого ризику.

Тоді страховики вважали райони Чорного та Азовського морів регіонами високого ризику для торгових судів через загрозу російській агресії щодо України.