Перші фахівці з обслуговування F-16 повернулися в Україну після навчань

Перші фахівці з обслуговування F-16 повернулися в Україну після навчань
F-16. Фото: Вікіпедія

Перші спеціалісти з обслуговування винищувачів F-16 почали повертатись в Україну після навчань.

Прокачайте маркетинг-стратегію свого бізнесу та знайдіть нові канали взаємодії з аудиторією на MRKTNG марафоні від MMR та Ekonomika+
25 червня топменеджери Ощадбанку, Укрзалізниці, NOVA (Нової пошти), Kernel, Ковальська та ще 25+ великих компаній розкажуть, які стратегії та канали просування підійдуть саме вашому бізнесу.
Забронювати участь

Про це повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш, пише "Укрінформ".

"Звичайно, такого роду фахівців ніколи не буває забагато. Уже перші спеціалісти в цій сфері почали повертатися назад в Україну", - сказав він.

За словами Євлаша, фахівці з обслуговування F-16 зможуть ділитись досвідом з іншими українськими військовими техніками.

"Ми вже бачили, наприклад, що в Україні з’явився перший тренажер F-16, який нам передала Чеська Республіка. Звісно, цей процес невпинний, і він буде продовжуватися постійно", - наголосив речник.

Він зауважив, що процес підготовки інфраструктури для F-16 триває.

«Очікуємо надходження цих літаків, які змогли б виконувати завдання в повітряному просторі різного типу. Це як функції ППО, і завдання повітряних ударів по місцях скупчення особового складу та техніки противника, та в тому числі по його логістичних маршрутах. Звісно, навіть одна машина (F-16 – ред.) вже змогла би виконувати певні функції разом з нашим, на жаль, застарілим авіапарком», - сказав Євлаш.

Зауважимо, перші 10 українських пілотів пройшли базові навчання на винищувачах F-16 у Великій Британії.

Винищувачі F-16 для України

Наразі Україна веде підготовку інфраструктури для експлуатації західних винищувачів F-16, виходячи з того, що вони будуть однією з цілей для ударів росіян.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що, за оптимістичним сценарієм, поставки літаків будуть у першій половині 2024 року, коли пілоти закінчать навчання та підготують летовища.

Щоб Україна змогла отримати та обслуговувати сучасні винищувачі, при Міністерстві оборони України було створено спеціальну структуру, основною метою якої є організація всебічного забезпечення неперервного процесу інтеграції багатоцільового літака F-16 у загальну систему Сил оборони України.

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте в грудні повідомив, що Нідерланди почали готувати до передачі в Україну першу партію винищувачів F-16, яка складатиметься з 18 літаків. Загалом Нідерланди готові надати Україні 42 літаки.

Від Данії Україна може отримати перші шість літаків F-16 орієнтовно у другому кварталі-2024, хоча попередньо очікувалось, що винищувачі будуть передані нашій країні на початку цього року.