НБУ курс:

USD

41,22

-0,00

EUR

45,52

-0,00

Готівковий курс:

USD

41,48

41,40

EUR

45,85

45,67

Масований ракетний удар по Україні: Атаковано "Охматдит", Північний ГЗК, багатоповерхівки, три десятки людей загинули

Масований ракетний удар по Україні: Атаковано "Охматдит", Північний ГЗК, багатоповерхівки, три десятки людей загинули
Наслідок ракетного удару по Києву. Фото: президент Володимир Зеленський

Сьогодні вранці Київ та інші міста України зазнали ракетного удару. Внаслідок атаки в Києві уламки ракет впали в кількох районах міста, завдавши значних пошкоджень. Росіяни поцілили в дитячу лікарню "Охматдит", а уламки збитих ракет пошкодили житлову інфраструктуру.

Про це повідомив очільник Київської міської військової адміністрації Сергій Попко.

Падіння уламків зафіксовано у Деснянському, Святошинському, Голосіївському, Дніпровському, Соломʼянському, Дарницькому та Шевченківському районах міста.

У Солом'янському районі внаслідок падіння уламків ракети сталося пошкодження 2 поверхів Бізнес-центру. Руйнування на площі 1500 м.кв. 1 загиблий, 2 травмованих, пожежа на площі 50 м.кв.

Дарницький район: Уламок влучив в приватний житловий будинок. Жінка отримала поранення руки.

Деснянський район: горить будинок. Голосіївський район: пошкоджено гаражі, горять автомобілі.

Шевченківський район: сталось влучання уламків ракет в одну із лікарень. Росіяни поцілили в будівлю дитячого медичного закладу. Під завалами можуть бути люди.

На місцях пригод працюють усі оперативні служби. За попередніми даними загинули 10 людей, а 35 осіб постраждали.

<div><br></div><div></div>

Служба безпеки України кваліфікувала удар РФ по "Охматдиту" як воєнний злочин і відкрила за даним фактом кримінальне провадження (частина 2 статті 438 Кримінального кодексу). На місці трагедії знайдено уламки корпуса задньої частини ракети Х-101 з серійним номером та частина руля цієї ж ракети. Станом на 13:50 було відомо про загибель двох працівників лікарні. Ще семеро людей отримали поранення, з них щонайменше двоє дітей.

Мер Києва Віталій Кличко пізніше додав, що є влучання в житловий будинок у Шевченківському районі, пошкоджені підʼїзди. Один зруйнований.

Крім того, за даними ДСНС, внаслідок падіння уламків при повторному обстрілу столиці сталося часткове руйнування будівлі медичного центру в Дніпровському районі. Відомо про чотирьох загиблих та трьох травмованих.

Фото: ДСНС

Загалом, за даними МВС на 15:40, внаслідок атаки пошкоджено понад 50 цивільних об'єктів. Загинула 31 людина, ще 125 — постраждало. Зокрема, у Києві загинуло 20 людей, ще 61 людина постраждала.

Мерія Києва оголосила 9 липня днем жалоби в столиці. У цей день будуть приспущені прапори на всіх комунальних будівлях міста. Також рекомендовано приспустити державні прапори на будівлях державної та приватної форм власності. 9 липня в місті будуть заборонені будь-які розважальні заходи.

Під обстрілами були й інші міста

Як повідомив президент Володимир Зеленський, окрім Києва російські терористи масовано атакували ракетами Дніпро, Кривий Ріг, Словʼянськ, Краматорськ.

Загалом, було випущено понад 40 ракет різних типів. Пошкоджені житлові будинки, інфраструктура та дитяча лікарня. Усі служби задіяні, щоб врятувати якнайбільше людей.

"І весь світ має задіяти всю свою рішучість, щоб нарешті покласти край російським ударам. Вбивства – це те, що несе Путін. Тільки разом ми можемо принести справжній мир та безпеку", - написав він.

У Кривому Розі 10 загиблих 

Внаслідок російського удару у Кривому Розі 10 загиблих та 31 поранена людина. Є декілька влучань, зокрема по адміністративній будівлі промислового підприємства, повідомив Олександр Вілкул.

"Декілька влучань. У тому числі – по адміністративній будівлі промислового підприємства. Триває ліквідація наслідків. Попередньо 10 загиблих, 31 поранений вже перебуває в лікарні, з них 10 тяжких. Працюють усі аварійні, комунальні та медичні підрозділи", - написав він. 

Як повідомили в "Метінвесті",ракета влучила в адміністративну будівлю Північного гірничозбагачувального комбінату. Через ворожу атаку пошкоджено хол їдальні заводоуправління, вибито вікна. Проводиться розбирання завалів. В ОВА пізніше повідомили, що число постраждалих збільшилося до 47.

Фото: Метінвест

У Дніпрі ж пошкоджень зазнали багатоповерхівка та підприємство. Понівечене СТО. Загинув чоловік, відомо про 12 потерпілих, з яких п'ятеро госпіталізовані. Зокрема, одна людина у важкому стані.

Загалом через атаку на Дніпропетровщині виявилося 11 загиблих та 68 постраждалих. Серед них – троє 14-річних підлітків: двоє дівчат і хлопець. 

У Покровську загинули 3 людини

Щонайменше 3 людини загинули у Покровську — такі попередні наслідки ранкового удару, повідомив голова ОВА Вадим Філашкін.

"Покровська громада стала однією з жертв масованої ракетної атаки, яку росіяни здійснили сьогодні зранку по всій країні. Наразі є інформація про влучання у підприємство — саме на його території загинули троє чоловіків", - йдеться в повідомленні.