НБУ курс:

USD

41,36

+0,04

EUR

46,01

+0,21

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Через дефіцит в Україні дорожчають помідори: спека знищила частину врожаю

помідор
Помідори на гуртовому ринку «Шувар» у Львові. Фото: facebook.com/Shuvar

Помідори в Україні дорожчають вже третій тиждень поспіль. Через несприятливі погодні умови багато фермерів втратили значну частину врожаю ґрунтових томатів.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляють аналітики проекту EastFruit.

Зазначається, що основною причиною подорожчання томатів, за словами експертів ринку, є досить різке скорочення пропозиції цієї продукції у місцевих комбінатах.

Додатково через несприятливі погодні умови багато фермерів втратили значну частину врожаю ґрунтових томатів.

Які ціни на помідори

Повідомляється, що через обмежену пропозицію, попит на тепличні помідори залишається високим, завдяки чому виробники цього тижня вкотре підвищили відпускні ціни.

В результаті, сьогодні ціна на томати озвучується в межах 40-55 грн/кг , що в середньому на 12% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня.

"Насамперед ситуацію, що склалася, учасники ринку пояснювали активним попитом на томати третій тиждень поспіль. У той самий час пропозиція цієї продукції поступово скорочується. Вибірки в комбінатах були малооб'ємними та нестабільними, відвантаження з літніх теплиць та відкритого ґрунту практично не здійснювалися", - пояснюють аналітики.

Вони зазначають, що на даний момент помідори в Україні вже надходять у продаж у середньому в 2,4 рази дорожче, ніж наприкінці серпня 2023 року.

При цьому аналітики ринку не виключають подальшого зростання цін на томати через подальше скорочення вибірок у місцевих господарствах.

Нагадаємо, минулого тижня тепличні комбінати відвантажували томати не дешевше 35–50 грн/кг. Тоді ціни на помідори в Україні були найвищими за останні 7 років.

Також тепличні комбінати України підвищили відпускні ціни на огірки. З початку поточного тижня ціни на цей овоч на українському ринку зросли в середньому на 14%.