НБУ курс:

USD

41,19

+0,02

EUR

45,13

--0,12

Готівковий курс:

USD

41,45

41,40

EUR

45,70

45,56

Через рекордні ціни на соняшник олійні заводи стикнулися з дефіцитом сировини

Через рекордні ціни на соняшник олійні заводи стикнулися з дефіцитом сировини
Фото: Depositphotos

Дефіцит на ринку соняшнику в Україні продовжує підштовхувати ціни вгору. Через зменшення обсягів виробництва цієї олійної культури порівняно з минулим роком українські переробні заводи відчувають нестачу сировини.

Про це повідомляє пресслужба Всеукраїнської аграрної ради з посиланням на аналітичний відділ сільськогосподарського кооперативу ПУСК.

За даними експертів, ціна на на соняшник вже перевищила 23 000 грн/т, і за сезонною моделлю середня ціна може досягти 24 000–24 500 грн/т наприкінці жовтня.

Як пояснюють аналітики, це пов’язано з великою кількістю контрактів на олію за умов дефіциту сировини. Але переробним заводам не вдалося накопичити запаси, як це було раніше.

“Більшість олійних заводів працюють “з коліс”, тобто закуповують соняшник і відразу ж спрямовують його на переробку. Якщо раніше переробники мали запаси на жовтень-листопад, то зараз багатьом підприємствам бракує покриття навіть на поточний місяць", - повідомляють експерти.

Вони додають, що це спричиняє зростання цін і жорстку конкуренцію між заводами, які намагаються закупити необхідний обсяг соняшнику.

Зважаючи на нинішні тенденції та сезонність ринку, аналітики очікують нових рекордних цін на соняшник, які можуть перевищити історичні максимуми, зафіксовані у 2020 році.

Додамо, у серпні обсяг переробки соняшнику українськими заводами став найменшим з серпня 2022 р., склавши усього лише близько 640 тис. тонн (-37% до показника попереднього місяця). Внаслідок цього експорт соняшникової олії з України становив близько 200 тис. тонн, що на 45% менше показника за аналогічний період липня.

Зауважимо, закупівельні ціни на соняшник в Україні продовжують стрімко зростати на тлі скорочення урожаю та відсутності пропозицій від фермерів. При цьому ціни на соняшникову олію та шрот також зростають, але не так швидко, як на соняшник.

Станом на 4 жовтня вітчизняні аграрії з 3,9 млн га або 78% площ зібрали 8 млн т соняшника з урожайністю 2,05 т/га, яка поступається торішній. Загальний урожай може скласти 11 млн т (15,5 млн т у 2023/24 МР), що буде нижче, ніж прогнозувалося.

Джерело фото: ua.depositphotos.com