НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

Ціни на цибулю поповзли вгору: скільки просять за кілограм

Ціни на цибулю поповзли вгору: скільки просять за кілограм
Цибуля на гуртовому ринку «Шувар» у Львові. Фото: facebook.com/Shuvar

На початку поточного тижня на українському ринку почала дорожчати цибуля через скорочення пропозиції та дефіцит якісної продукції. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляють аналітики проекту EastFruit.

Аналітики здорожчання пов'язують з сильними дощами, які спостерігаються у південних областях країни.

"Такі погодні умови змушують фермерів призупинити збирання врожаю, що призводить до скорочення пропозиції на ринку та підвищення цін на цибулю", - пояснюють експерти.

Які ціни на цибулю

За даними аналітиків, на сьогоднішній день українські фермери продають цибулю в діапазоні 10-15 грн/кг, що в середньому на 16% дорожче, ніж наприкінці минулого тижня.

Причиною такої цінової тенденції фахівці вважають підвищення попиту на продукцію з боку оптових компаній. При цьому через дощову погоду пропозиція цибулі в південному регіоні дещо скоротилася, що також підтримало ціни.

Експерти також акцентують увагу на тому, що дощі також можуть призвести до зниження якості продукції, що залишилася у полі. Аналітики повідомляють про те, що більшу частину цибулі хорошої якості фермери вважають за краще закладати на зберігання, здійснюючи продаж на даний час невеликими партіями.

Але навіть після здорожчання, середня ціна на цибулю в Україні на сьогоднішній день фактично відповідає рівню минулого року.

Ціни на овочі в Україні

Наразі фермери в основних регіонах виробництва відвантажують якісну моркву по 12-16 грн/кг, що в середньому це вже у 2,2 рази дорожче, ніж торік і на 32% дорожче, ніж наприкінці минулого тижня.

Останніми тижнями на ринку помідорів в Україні спостерігається активний ріст цін. Основною причиною є значне скорочення пропозиції томатів із місцевих господарств, у той час як попит залишається стабільним. Станом на 13 вересня українські виробники продавали тепличні помідори за ціною 50-60 грн/кг, що на 17% вище, ніж попереднього тижня. Це також є найвищим рівнем цін на томати за останні 7 років.

Спостерігається і стрімке зростання попиту на картоплю, що сприяє подальшому подорожчанню цього овочу. Українські фермери пропонують картоплю до продажу по 12-18 грн/кг.

Крім того, фіксувалося помітне зростання цін на тепличні огірки. Наразі тепличні комбінати готові продавати огірки за ціною від 45 до 60 грн за кг.