НБУ курс:

USD

41,23

+0,01

EUR

44,91

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,49

41,42

EUR

45,45

45,30

Ціни та попит на українське яблуко зростають

Ціни та попит на українське яблуко зростають
Ілюстрація: freepik

На оптовому ринку "Шувар" у Львові спостерігається підвищення цін на найпопулярніші сорти яблук, проте деякі з них коштують навіть дешевше, ніж минулого року. Це пов'язано з кращою врожайністю та стабільними поставками.

Про це розповіла керівниця відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції "Шувар" Тетяна Попович, пише AgroPortal.

За її словами, такі ціни пов’язані з тим, що цьогорічна врожайність у багатьох регіонах, особливо в центральних і західних областях України, була високою завдяки сприятливим погодним умовам на початку сезону.

Якість яблук цього року залежить від регіону та умов зберігання, але дефіциту продукції немає. Органічні яблука також набувають популярності, хоча їхня ціна залишається вищою.

Ключовими регіонами-постачальниками яблук на ринок "Шувар" залишаються Закарпаття, Вінниччина, Хмельниччина та Буковина, однак фахівці відзначають розширення вирощування на півдні країни.

Які ціни на яблука

Попит на яблука в Україні також зріс, адже продукт залишається доступним. Домінувати на ринку продовжують найпопулярніші сорти, такі як "Гала" (21 грн/кг проти 14,5 грн/кг минулого року), "Фуджі" (22,5 грн/кг проти 18 грн/кг) і "Голден Делішес" (23,5 грн/кг проти 16,5 грн/кг).

За прогнозами, ціни на яблука зростуть взимку через збільшення витрат на зберігання та логістику, особливо для тривалого зберігання фруктів.

Додамо, українські садівники змушені знижувати ціни на яблука осінніх сортів через низький попит та збільшення пропозиції. Ця тенденція спостерігається на ринку вже третій тиждень поспіль.