Фермери Болгарії планують блокаду через зняття зернового ембарго: премʼєр країни назвав їх терористами

Николай Денков
Премʼєр-міністр Болгарії Николай Денков. Фото: gov.bg

Болгарські аграрії в понеділок, 18 вересня, планують розпочати загальнонаціональний протест, під час якого хочуть заблокувати прикордонні переходи, головні дороги та шосе. Про це пише "Дневник".

Наступного дня акція буде зосереджена в Софії. За словами організаторів, демонстрації будуть спрямовані на порятунок болгарського сільського господарства.

Ініціаторів протестів вимагають, зокрема, продовжити заборону на ввезення українських соняшнику, пшениці, кукурудзи та ріпаку, а також запровадити заборону на імпорт із України:

  • нерафінованої олії;
  • свіжих і заморожених овочів та фруктів;
  • молока й молочних продуктів;
  • м’яса та м’ясопродуктів;
  • живих тварин;
  • меду та продуктів бджільництва.

Крім того, вони хочуть посилення контролю за походженням, якістю та безпекою імпорту сільськогосподарської продукції в країну.

Також серед вимог є виплата повної суми компенсації за підвищення собівартості продукції внаслідок війни в Україні.

Видання БНР пише, що премʼєр-міністр Болгарії Николай Денков, коментуючи заявлену акцію і відмову аграріїв від зустрічі з ним, сказав: "Я не веду переговорів із терористами".

На думку очільника болгарського уряду, доводи фермерів "абсолютно неспроможні".

"Представники сектору не можуть стверджувати, що держава не дбає про неї, коли держава дає понад 2 млрд левів (понад 1 млрд доларів, – ред.); вони не можуть з нехтуванням ставитись до європейських вимог, враховуючи, що трактори, якими вони хочуть перекрити дороги, куплені на європейські кошти; вони не можуть говорити, що Європа їх не цікавить, коли більшість коштів, які вони отримують у вигляді субсидій та допомоги, є європейськими", – сказав Денков.

При цьому чиновник порадив виробникам зерна відмовитись від європейських коштів, а потім забороняти українські товари.

Імпорт українського зерна: продовження обмежень

15 вересня сплив термін заборони на імпорт українського продовольства в пʼять країн ЄС, яка була запроваджена на рівні Єврокомісії в травні.

Обмеження стосувалися пшениці, кукурудзи, ріпака та насіння соняшника українського походження. Їх не можна було ввозити до  Болгарії, Польщі, Румунії, Словаччини й Угорщини.

Однак Варшава, Братислава й Будапешт тепер самостійно ввели цю заборону, пояснивши це захистом своїх фермерів.

Своєю чергою парламент Болгарії проголосував за скасування обмежень на імпорт українського зерна. А уряд Румунії вирішив почекати від України план дій щодо запровадження ефективних заходів експортного контролю, який має запобігти деформації румунського ринку зернових.