Польща та Угорщина знову запроваджують власні заборони на ввезення українського зерна

Матеуш Моравецький
Матеуш Моравецький. Фото: сайт уряду Польщі

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявляє, що його країна з 0:00 суботи, 16 вересня, знову вводить на національному рівні анонсовану перед цим заборону на ввезення українського зерна. Про це він заявив на зустрічі з виборцями у місті Елк, передає Niezależna.

"Я хотів би, щоб вони продовжили заборону, але вони цього не зробили. Знаєте, що ми зараз зробимо? Ми продовжимо цю заборону, незважаючи на їхню незгоду, незважаючи на відсутність згоди Єврокомісії. Ми продовжимо заборону на ввезення українського зерна. Ми не будемо слухати Берлін, [голову Єврокомісії Урсулу] фон дер Ляйєн, бо це на користь польського фермера", - сказав він.

У свою чергу, Угорщина також вже запровадила власну заборону на ввезення щодо 24 видів української агропродукції. Відповідну постанову уряду від 15 вересня опубліковано у його офіційному онлайнвіснику.

Зазначимо також, що міністр сільського господарства Словаччини Йозеф Біреш 13 вересня заявляв, що його країна так само, як і Польща з Угорщиною, має повернутися до національної заборони на ввезення української агропродукції, якщо така не буде продовжена рішенням Єврокомісії.

Як передавало видання Postoj, чиновник повідомив, що в такому разі на позачерговому засіданні словацький уряд ухвалить рішення щодо запровадження власних обмежень. Водночас, за словами Біреша, розширено їх не буде й стосуватимуться вони тих же чотирьох товарів, на які поширювалася заборона Єврокомісією ввезення до п'яти країн.

Нагадаємо, що раніше у п'ятницю Європейська комісія вирішила не продовжувати після 15 вересня заборону імпорту українського зерна до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини. Її було запроваджено 2 травня замість відповідних національних обмежувальних заходів у цих країнах. Єврокомісія тоді розкритикувала ці кроки членів ЄС, назвавши односторонні дії неприйнятними.

Необхідність таких обмежень п'ять країн Євросоюзу пояснювали тим, що надлишок українського зерна на ринку знижує ціни на місцеву сільгосппродукцію, що впливає на доходи місцевих фермерів.

Зазначимо, що окрім Польщі, активно вимагала продовження введеної Єврокомісією заборони Угорщина, заявляючи про намір повернутися до національних обмежень, якщо цього не буде зроблено, і навіть розширити їх на 24 види продукції.

У той же час решта 22 з 27 країн Євросоюзу, як нещодавно повідомлялося, виступили проти продовження заборони на імпорт українського зерна після 15 вересня. Більш того, відмовилася від ідеї заборони на ввезення української агропродукції Болгарія.