НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

Морква в Україні вже вдвічі дорожча, ніж торік: які ціни

Морква в Україні вже вдвічі дорожча, ніж торік: які ціни
Фото: ua.depositphotos.com

Підвищення торгової активності стимулює зростання цін на моркву в Україні. Так, сьогодні фермери в основних регіонах виробництва відвантажують якісну моркву по 12-16 грн/кг ($0,29-0,39/кг). В середньому це вже у 2,2 рази дорожче, ніж торік і на 32% дорожче, ніж наприкінці минулого тижня.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляють аналітики проекту EastFruit.

Експерти зазначають, що основною причиною подорожчання у цьому сегменті стало скорочення пропозиції коренеплодів на ринку через сезонний фактор.

Оператори ринку такий ціновий тренд пов'язують із суттєвим скороченням пропозиції моркви через період міжсезоння. Зокрема, більшість господарств уже завершили реалізацію моркви середніх сортів, тоді як до збирання врожаю пізніших сортів більшість із них ще не приступили.

Також аналітики зауважують, що деякі виробники планують і надалі підвищувати ціни на моркву за умови збереження сучасних темпів збуту.

Ціни на овочі в Україні

Останніми тижнями на ринку помідорів в Україні спостерігається активний ріст цін. Основною причиною є значне скорочення пропозиції томатів із місцевих господарств, у той час як попит залишається стабільним. Станом на 13 вересня українські виробники продавали тепличні помідори за ціною 50-60 грн/кг, що на 17% вище, ніж попереднього тижня. Це також є найвищим рівнем цін на томати за останні 7 років.

Спостерігається і стрімке зростання попиту на картоплю, що сприяє подальшому подорожчанню цього овочу. Українські фермери пропонують картоплю до продажу по 12-18 грн/кг, що в середньому на 16% дорожче, ніж наприкінці попереднього робочого тижня.

Крім того, фіксувалося помітне зростання цін на тепличні огірки. Наразі тепличні комбінати готові продавати огірки за ціною від 45 до 60 грн за кг ($0,31-0,52/кг), що в середньому на 35% дорожче, ніж наприкінці минулого тижня.

Фото: ua.depositphotos.com