НБУ курс:

USD

41,23

+0,01

EUR

44,91

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,49

41,42

EUR

45,45

45,30

НКЦПФР завершила підготовку нормативної бази для аграрних нот в Україні

НКЦПФР завершила підготовку нормативної бази для аграрних нот в Україні
Фото: ua.depositphotos.com

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) підготувала всю необхідну нормативну базу для старту нового інструменту для залучення інвестицій у сільське господарство — аграрних нот.

Про це повідомляє пресслужба НКЦПФР.

Згідно з повідомленням, незабаром на фінансовому ринку України почне діяти новий інструмент для залучення інвестицій у сільське господарство — аграрні ноти. Це неемісійний цінний папір в електронній формі, що існує як обліковий запис у системі депозитарного обліку цінних паперів. Інформація про реквізити аграрних нот та інші дані відображається в Реєстрі аграрних нот.

В НКЦПФР наголошують, що традиційні паперові аграрні розписки продовжуватимуть використовуватись згідно з Законом України "Про аграрні розписки".

Комісія розробила та затвердила відповідний нормативний акт

В НКЦПФР нагадали, що з 1 січня 2025 року набирає чинності Закон України "Про аграрні ноти", який передбачає створення окремого Реєстру аграрних нот.

Комісія вже розробила та затвердила відповідний нормативний акт, що регулює роботу цього реєстру. У ньому відображатиметься інформація про:

- видачу, зміст та зміну реквізитів аграрних нот;

- припинення й обтяження аграрних нот;

- початок примусового виконання зобов'язань за аграрними нотами на підставі спеціальної виписки з Реєстру.

Крім того, регулятор вніс зміни до Положення про провадження депозитарної діяльності, які визначають особливості обліку аграрних нот у системі Центрального депозитарію, депонування неемісійних цінних паперів тощо. Також були прийняті додаткові нормативно-правові акти для регулювання відносин, що виникають під час обігу аграрних нот.

"Комісія постійно працює над розширенням спектру фінансових інструментів, орієнтуючись на запит від ринку. Новий фінансовий інструмент для фінансування сільськогосподарського виробництва почне працювати в Україні зовсім скоро і ми уже готові. Сподіваємось на гарну динаміку роботи аграрних нот в найближчій перспективі", - заявив голова НКЦПФР Руслан Магомедов.

Фото: ua.depositphotos.com