НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

Обсяги переробки соняшнику в Україні перевищили всі очікування

олія
Фото: Freepik

За підсумками 2023/24 маркетингового року в Україні було перероблено понад 15 млн т насіння соняшнику, що на 9% більше, ніж у 2022/2023 МР.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє "АПК-Інформ".

Зазначається, що показник переробки у поточному сезоні значно перевищив очікування, проте став другим за величиною за всю історію після показника сезону 2019/20 МР (15,9 млн т).

За даними аналітиків, причиною збільшення обсягу переробки соняшника став недооцінений урожай і перехідні залишки олійної попередніх років.

"Темпи переробки трималися на досить високому рівні майже протягом усього сезону і почали знижуватися лише з червня на тлі значного дефіциту пропозицій соняшнику", - підкреслюють аналітики.

Вони зауважують, що частина заводів планувала дозавантажити потужності ріпаком, проте через високі ціни на вказану олійну або відмовлялися від її переробки, або значно скорочували програму.

"Внаслідок цього багато заводів ставали на профілактичні ремонтні роботи раніше запланованого та вимушено продовжували їх через труднощі з закупівлею сировини, попри більш ранній початок збирання соняшнику", - констатують в "АПК-Інформ".

Аналітики звертають увагу, що збирання соняшнику в Україні стартувало у першій декаді серпня, що в середньому на 1-2 тижні раніше середньостатистичних термінів.

"Частина посівів була значно пошкоджена високими температурами у липні, внаслідок чого на ринку була присутня пропозиція неякісного насіння. На тлі загального дефіциту пропозиції це значно ускладнювало формування сировинної бази для переробки та спонукало заводи переносити терміни запуску", - наголошують аналітики.

За оцінкою АПК-Інформ, у серпні обсяг переробки соняшнику українськими заводами став найменшим з серпня 2022 р., склавши усього лише близько 640 тис. тонн (-37% до показника попереднього місяця).

Як вважають аналітики, внаслідок обмеженої пропозиції олійної збільшення переробки у новому сезоні може бути значно повільнішим, ніж зазвичай.

Українські переробники намагаються знизити ціни на соняшник нового урожаю

Як повідомляють аналітики, пропозиція фізичних обсягів соняшнику нового врожаю зростає, проте залишається дуже обмеженою, через що більшість переробних підприємств продовжували терміни ремонтно-профілактичних робіт.

В той же час переробники намагалися знизити ціни попиту на олійну, попри ситуацію, що склалася з урожаєм та якістю, пояснюючи це невигідністю переробки соняшнику при поточних цінах через низьку вартість продуктів переробки.

Ціни попиту на олійну знаходилися в основному в межах 19000-20000 грн/т СРТ та варіювалися в залежності від регіону.

Нагадаємо, на українському ринку ячменю відбуваються суттєві зміни, які впливають на експортні перспективи, які викликають занепокоєння трейдерів та аграріїв. Зазначається, що обсяги контрактів на серпень складають 600 тис. тонн ячменю, тоді як на вересень законтрактовано лише 280 тис. тонн, що майже вдвічі менше.