НБУ курс:

USD

41,21

-0,00

EUR

45,96

-0,00

Готівковий курс:

USD

41,55

41,48

EUR

46,45

46,30

Огірки в Україні вже вдвічі дорожчі, ніж торік: чому піднялися ціни

Огірки в Україні вже вдвічі дорожчі, ніж торік: чому піднялися ціни
Фото: freepik

Цього тижня виробники тепличних огірків в Україні суттєво підвищили відпускні ціни на свою продукцію. Вартість огірків зараз удвічі перевищує торішній показник за аналогічний період.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляють аналітики EastFruit.

Станом на сьогодні, ціни на тепличні огірки варіюються від 45 до 60 грн за кілограм ($1,09-1,46/кг), що в середньому на 12% більше порівняно з минулим тижнем.

Експерти пояснюють, що зростання цін зумовлене кількома факторами. По-перше, на ринку спостерігається обмежена пропозиція огірків, оскільки продукція відкритого ґрунту майже не надходить до продажу.

По-друге, через прохолодну і похмуру погоду деякі тепличні комбінати ще не розпочали збір врожаю огірків другого обороту, а ті, що почали, пропонують лише невеликі обсяги.

У результаті, ціна на тепличні огірки в Україні зросла вдвічі порівняно з минулим роком, і учасники ринку прогнозують можливе подальше подорожчання через високий попит.

Ціни на овочі в Україні

Наразі фермери в основних регіонах виробництва відвантажують якісну моркву по 12-16 грн/кг, що в середньому це вже у 2,2 рази дорожче, ніж торік і на 32% дорожче, ніж наприкінці минулого тижня.

Останніми тижнями на ринку помідорів в Україні спостерігається активний ріст цін. Основною причиною є значне скорочення пропозиції томатів із місцевих господарств, у той час як попит залишається стабільним. Станом на 13 вересня українські виробники продавали тепличні помідори за ціною 50-60 грн/кг, що на 17% вище, ніж попереднього тижня. Це також є найвищим рівнем цін на томати за останні 7 років.

Спостерігається і стрімке зростання попиту на картоплю, що сприяє подальшому подорожчанню цього овочу. Українські фермери пропонують картоплю до продажу по 12-18 грн/кг.

Також на українському ринку почала дорожчати цибуля через скорочення пропозиції та дефіцит якісної продукції. Українські фермери продають цибулю в діапазоні 10-15 грн/кг, що в середньому на 16% дорожче, ніж наприкінці минулого тижня.