НБУ курс:

USD

41,19

+0,05

EUR

45,49

+0,11

Готівковий курс:

USD

41,48

41,41

EUR

45,90

45,75

Україна адаптує норми виноградарства до європейських стандартів: прийнято закон

Фото: ua.depositphotos.com
Фото: ua.depositphotos.com

Верховна Рада України прийняла законопроект «Про виноград та продукти виноградарства» (№ 9139), який спрямований на узгодження українського законодавства з міжнародними стандартами у сфері виробництва виноградарських і виноробних продуктів. Про це повідомляє Мінагро.

Основна увага приділяється імплементації положень регламентів Європейського Союзу, які стосуються виноградарства, виноробства, енологічних практик, виробництва ароматизованих винних продуктів, а також захисту географічних зазначень вин.

Закон передбачає кілька ключових нововведень. По-перше, терміни і визначення, класифікація сортів винограду і вимоги до виробництва продуктів виноградарства та виноробства будуть приведені у відповідність з європейськими стандартами. Це також стосується ароматизованих винних продуктів та деяких енологічних практик.

По-друге, буде введено нові вимоги для виробництва і обігу вин, продуктів виноградарства та ароматизованих винних продуктів із географічними зазначеннями, відповідні сучасним європейським правилам. Закон також визначає механізм захисту цих географічних зазначень на території України.

По-третє, буде створена єдина державна інформаційна система "Виноградарсько-виноробний реєстр". Введуться нові терміни і визначення відповідно до європейського законодавства. Закон також передбачає державну підтримку виноградарства і виноробства.

Додатково, закон імплементує правила маркування виноробної продукції та встановлює принципи перевірок на всіх етапах виробництва. Він визначає контролюючі органи, їх повноваження і санкції за порушення вимог.

Прийняття цього закону дозволить забезпечити громадян високоякісною продукцією, створити нові робочі місця в сільських районах і покращити здоров'я населення завдяки безпечній продукції. Закон набирає чинності з 1 січня 2026 року.

Джерело фото: ua.depositphotos.com