НБУ курс:

USD

41,21

+0,02

EUR

44,92

--0,03

Готівковий курс:

USD

41,49

41,43

EUR

45,50

45,35

Українська пшениця стає більш конкурентоспроможною: ціна може сягнути 230 $/т

Українська пшениця стає більш конкурентоспроможною: ціна може сягнути 230 $/т
Фото: Черкаська ОВА

На українському ринку пшениці продовжується зростання цін через зниження врожайності і обмежену пропозицію зерна та високий попит з боку імпортерів.

Про це повідомляє пресслужба Всеукраїнської аграрної ради з посиланням на аналітичний відділ сільськогосподарського кооперативу ПУСК.

Експерти  прогнозують, що підвищувальна цінова динаміка триватиме щонайменше до кінця жовтня.

Ціна на продовольчу пшеницю зростає

"На тлі кліматичних проблем і зниження врожаю в Європейському Союзі українська пшениця стає більш конкурентоспроможною, особливо для азійських країн. Наразі умовна ціна в портах наближається до 210 $/т, і є потенціал для зростання до 220 $/т", — підкреслюють аналітики.

Вони зауважують, що вагомим фактором зростання цін є також високі темпи експорту української пшениці. 

"Експорт із України вже досягнув 900 тисяч тонн, що свідчить про стабільний попит. Ринок працює "з коліс", без значних накопичень у портах, що підтримує стабільність цін", — пояснюють експерти.

Також додатково ціни підтримують новини з російського ринку. 

"Російські експортери домовилися про мінімальну ціну на свою пшеницю на рівні 250 $/т, що дає українському ринку можливості для зміцнення позицій, оскільки азійські імпортери шукають альтернативи в умовах дефіциту", — наголошують аналітики.

Вони додають, що ціна на продовольчу пшеницю також зростає на внутрішньому ринку України. 

Наразі ціна на пшеницю 2-го класу вже перевищує 9700 грн/т, що робить внутрішній ринок більш привабливим для реалізації продукції.

За прогнозами експертів, обмежена пропозиція зерна стимулюватиме подальше зростання цін. Вони очікують, що у грудні-січні ціни в портах на пшеницю можуть сягнути 230 $/т.

В Україні низькі запаси пшениці: вистачить до березня-квітня

Зауважимо, станом на початок вересня запаси пшениці в Україні становили 18,7 млн тонн, що значно менше середньорічних показників попередніх сезонів, коли цей показник перевищував 20 млн тонн. 

За прогнозами експертів, якщо експорт триватиме на рівні 2 млн тонн на місяць, то пшениці може вистачити до березня-квітня наступного року.

За оперативними даними Державної митної служби, станом на 11 жовтня з початку 2024/25 МР Україна експортувала 11,739 млн тонн зернових і зернобобових культур, з яких 1,291 млн тонн було відвантажено в жовтні

Нагадаємо, в  Україні вже намолочено 62,2 млн тонн нового врожаю. Пшениці аграрії зібрали 22,3 млн тонн.