НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Українські виробники спрогнозували, скільки коштуватиме картопля цього сезону

Українські виробники спрогнозували, скільки коштуватиме картопля цього сезону
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

Урожай картоплі в Україні в 2024 році очікується меншим порівняно з попереднім роком. Хоча деякі виробники цього року розширили площі під картоплю, виникли труднощі з насіннєвим матеріалом. Крім того, на полях зафіксовано значну кількість хвороб, що вплине на вартість овоча.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це в інтерв'ю для Zemliak.com повідомив Ігор Шкурко, директор ПРАТ НВО "Чернігівеліткартопля".

За його словами, зараз ціна на нормальну картоплю, яка може тривалий час зберігатися, складає 12 грн/кг. Водночас середньостиглі, пізні сорти картоплі, урожай яких буде закладатися на зберігання, коштуватимуть дорожче.

Експерт також зазначив, що у вересні очікується незначне зниження ціни на картоплю, що є типовим явищем. У цей період люди масово викопують картоплю і продають її оптовикам, оскільки потребують грошей для власних потреб. Він додав, що оптова ціна картоплі може дійти до 20 грн/кг.

"Думаю, що закупівельних цін, як дехто прогнозує, на рівні 35 грн/кг не буде. Такі ціни можна буде побачити хіба що вроздріб у супермаркетах для кінцевих споживачів", — говорить аграрій.

Шкурко впевнений, що ціна на картоплю буде вищою, ніж раніше. За ціною 3 грн/кг, як було на початку минулого сезону у вересні-жовтні, ніхто продавати не буде.

Додамо, що станом на 8 серпня на ринку картоплі в Україні спостерігається зростання цін. На даний момент основні продажі овочу проводяться в межах 13-18 грн/кг.

Зазначається, що зростання цін на картоплю зумовлене обмеженою пропозицією цієї продукції на ринку.

"Чергове підвищення цін на картоплю було обумовлено низкою причин. Насамперед, це було пов'язано зі скороченням постачання з господарств, оскільки через посуху в ряді регіонів виробники змушені були призупинити збиральні роботи", - зауважують аналітики.

Джерело фото: ua.depositphotos.com