НБУ курс:

USD

41,18

--0,02

EUR

45,24

+0,02

Готівковий курс:

USD

41,45

41,40

EUR

45,70

45,56

В Україні дешевшає цибуля: які ціни

цибуля
Фото: Freepik

Ціни на цибулю в Україні цього тижня почали поступово знижуватися через збільшення пропозиції на ринку. Фермери намагаються розпродати непридатну для тривалого зберігання продукцію.

Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit.

Зазначається, що попит на цибулю падає, тоді як пропозиція цього овочу на ринку збільшується, оскільки прибирання цієї культури триває у центральних і західних областях країни.

Причиною зниження цін на цибулю експерти називають збільшення пропозиції на ринку продукції середньої та низької якості.

"До погіршення якості овочів призвели несприятливі погодні умови в Україні у літні місяці поточного року. Також через затяжні дощі в період збиральних робіт якість врожаю ще суттєвіше постраждала, внаслідок чого продукція виявилася непридатною для тривалого зберігання", - підкреслюють аналітики.

Повідомляється, що намагаючись якнайшвидше реалізувати таку цибулю, від фермерів нині неодноразово надходять повідомлення про зниження відпускних цін. Тим часом продукція високої якості зараз рідко надходить у продаж, оскільки фермери вважають за краще тримати її в сховищах, чекаючи вищих цін.

За даними щоденного цінового моніторингу проєкту, наразі фермери пропонують до продажу цибулю оптовими партіями по 8-14 грн/кг, що в середньому на 11% дешевше, ніж наприкінці минулого тижня.

Аналітики зазначають, що на сьогоднішній день цибуля в Україні  коштує в середньому на 15% дорожче, ніж в аналогічний торішній період.

Зауважимо, ажіотаж на ринку картоплі в Україні не вщухає, навіть попри те, що досі триває збирання цієї продукції у господарствах. Лише за останній тиждень ціна на цей овоч зросла в середньому на 19%.