НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,70

EUR

46,60

46,41

В Україні низькі запаси пшениці: вистачить до березня-квітня

пшениця
Ціни на пшеницю в Україні можуть зрости через низькі запаси. Фото: Freepik

Станом на початок вересня запаси пшениці в Україні становлять 18,7 млн тонн, що значно менше середньорічних показників попередніх сезонів, коли цей показник перевищував 20 млн тонн. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє  пресслужба Всеукраїнської аграрної ради з посиланням на аналітичний відділ сільськогосподарського кооперативу ПУСК.

Пшениці може вистачити до березня-квітня

Нагадаємо, що між зернотрейдерами та Мінагрополітики підписано меморандум про те, що Україна не експортуватиме більше 16 млн тонн пшениці.

"Якщо експорт триватиме на рівні 2 млн тонн на місяць, то пшениці може вистачити до березня-квітня наступного року. Однак, об'єктивно кажучи, обсяг пшениці для експорту буде невеликим, і зазвичай ціна зростає через зменшення пропозиції," — прогнозують аналітики.

Експерти зазначають, що в серпні ринок залишався стабільним завдяки форвардним контрактам, однак у вересні ситуація починає змінюватися.

"Трейдери повідомляють, що пропозицій щодо пшениці небагато. І якщо в серпні вдалося втримати ситуацію завдяки форвардним угодам, то у вересні таких контрактів майже немає. Ринок працюватиме переважно на основі спотових угод," — підкреслюють аналітики.

Вони додають, що на світовому ринку також є фактори, які можуть вплинути на ціну пшениці. Зокрема, ринок очікує новий звіт Міністерства сільського господарства США (USDA) та корекцію даних щодо виробництва пшениці в ЄС.

Експерти звертають увагу на те, що розбіжності в оцінках значні, адже оцінка USDA щодо виробництва європейської пшениці в 128 млн тонн суттєво перевищує дані Європейської комісії, яка оцінює виробництво на рівні 116,2 млн тонн. Крім того, ситуація в Аргентині, де через посуху спостерігаються проблеми з вологою у ґрунті, також може негативно вплинути на глобальний баланс пшениці.

"У другій половині вересня можливе зростання ціни на продовольчу пшеницю третього класу до 200-205 $/т на умовах CPT, навіть якщо світові ціни залишатимуться стабільними. За поточної ситуації, внутрішні ціни також можуть суттєво піднятися," — прогнозують аналітики.

Зауважимо, як свідчать оперативні дані Державної митної служби, станом на 11 вересня з початку 2024/25 МР Україна експортувала 8,187 млн тонн зернових і зернобобових культур, з яких 894 тис. тонн було відвантажено поточного місяця. Наразі української пшениці було експортовано 4,293 млн тонн (у вересні – 700 тис. тонн).

Нагадаємо, в Україні вже намолочено 35,1 млн тонн нового врожаю, який зібраний на площі 9 548,9 тис. га. Пшениці аграрії зібрали 21, 8 млн. тонн.

Фуражна пшениця продовжує додавати в ціні 

За даними ІА «АПК-Інформ», з початку минулого тижня в портах України зберігається підвищення цін у секторі фуражної пшениці.

Підтримку закупівельним цінам надав стійкий попит імпортерів при обмеженій кількості пропозицій фуражної пшениці від сільгоспвиробників. Додатково підвищенню цін сприяла аналогічна цінова ситуація на суміжному ринку продовольчої пшениці.

Так, у портах Великої Одеси та Дунаю ціни попиту на фуражну пшеницю підвищились іще на 2-3 USD/т і станом на 9 вересня 2024 р. озвучуються в діапазонах 173-185 і 178-189 USD/т CPT-порт відповідно.

Водночас на базисі FOB підвищення цін попиту було більш активним та становить 3-5 USD/т і фіксується в діапазоні 196-204 USD/т.