НБУ курс:

USD

41,22

--0,06

EUR

45,52

--0,19

Готівковий курс:

USD

41,50

41,42

EUR

46,14

45,92

В Україні знову дорожчає картопля: які ціни на ринку

В Україні знову дорожчає картопля: які ціни на ринку
Фото: ua.depositphotos.com

На поточному тижні в Україні спостерігається чергове зростання цін на картоплю. Так, на даний момент українські фермери пропонують до продажу картоплю по 15-20 грн/кг ($0,36-0,48/кг), що в середньому на 18% дорожче ніж тижнем раніше.

Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit.

Експерти нагадують, що відносно недавнє подорожчання одного з основних для споживачів продукту фіксувалося на внутрішньому ринку наприкінці липня – у першій декаді серпня поточного року. Як і очікувалося, нинішнє підвищення цін збіглося з початком масового збирання пізніх сортів картоплі у місцевих господарствах. На сьогоднішній день фермери пропонують до продажу порівняно невеликі обсяги цієї продукції, оскільки основну частину вирощеної картоплі вони закладають на зберігання.

Самі ж виробники зазначають, що попит нині суттєво перевищує пропозицію, а більшість виробників вважають за краще закласти максимальні обсяги якісної картоплі для тривалого зберігання. Вони вважають, що нинішня ситуація на ринку картоплі сприятиме подальшому зростанню цін.

Крім того, на ринок продовжує надходити інформація про різке зниження виробництва картоплі у господарствах населення північних та центральних регіонів України через посуху.

При цьому аналітики зауважують, що за аналогічний період 2023 року місцеві виробники реалізовували картоплю в середньому на 65% дешевше, ніж сьогодні. Більше того, оптові ціни на картоплю в Україні на сьогоднішній день є найвищими, як мінімум за останні 7 років.

Таку цінову різницю оператори ринку пояснюють загальним зниженням урожайності даного овоча в поточному сезоні через несприятливі кліматичні умови в період вегетації. Максимально негативний вплив мала спекотна посушлива погода практично на всій території України протягом усього липня поточного року.

Нагадаємо, що у вересні 2024 року в розпал збору врожаю Україна розпочала імпорт картоплі з Польщі та Литви через спекуляції щодо потенційного дефіциту якісної продукції в поточному сезоні.

Ціни на картоплю

Зауважимо, на ринку картоплі в Україні вже тривалий час спостерігається зростання цін. Нинішні ціни на один із основних продуктів для українців є найвищими, як мінімум, за останні 5 сезонів. 

Наразі українські фермери пропонують картоплю до продажу по 12-18 грн/кг. Оптова ціна на картоплю в Україні вже в середньому у 2 рази вища, ніж на початку вересня 2023 року.

Ціни на картоплю активно зростають через високий попит на продовольчу картоплю, що додатково підживлюється чутками про нестачу якісної картоплі в нинішньому сезоні. Поганий врожай у 2024 році також сприяв підвищенню цін та зростанню попиту на картоплю.

Фото: ua.depositphotos.com