НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Частка непрацюючих кредитів у банківському секторі знизилася до 33,9%

Фото: ua.depositphotos.com
Фото: ua.depositphotos.com

Частка проблемних кредитів (NPL) скоротилася на 0,6 відсоткового пункту до 33,9%. Це найнижчий рівень з жовтня 2022 року, коли показник складав 33,6%. Про це повідомляє Національний банк України.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Водночас, сума непрацюючих кредитів зменшилася на 1,24 мільярда гривень до 416,93 мільярда гривень. З початку року частка проблемних кредитів знизилася на 3,5 відсоткового пункту, а сума – на 5,4 мільярда гривень.

"Такій тенденції сприяли як подальше нарощення банками обсягів гривневих кредитів високої якості, так і списання непрацюючих роздрібних кредитів", - зазначили у НБУ.

Також найбільша сума проблемних кредитів зосереджена в державних банках – 353,1 мільярда гривень, що на 305 мільйонів гривень менше, ніж у липні.

З цієї суми ПриватБанк має 181,1 мільярда гривень непрацюючих кредитів, що на 193 мільйони гривень більше, ніж минулого місяця.

Іноземні банківські групи утримують 29,6 мільярда гривень непрацюючих кредитів, що на 72 мільйони гривень менше, а приватні банки – 34,1 мільярда гривень, що на 581 мільйон гривень менше.

Станом на 1 липня 2024 року частка непрацюючих кредитів у банківському секторі України становила 34,6%, що на 2,8 відсоткових пункта менше порівняно з початком року. Загальний обсяг NPL за перше півріччя 2024 року зменшився на 4,2 млрд грн, досягнувши 418,2 млрд грн.

НБУ оновив підходи до непрацюючих активів

У травні, Національний банк України вніс зміни до нормативних документів, що стосуються визначення непрацюючих активів, з метою гармонізації з законодавством Європейського Союзу. Відтак, введено поняття "непрацюючі активи", яке включає не лише активи з ознакою дефолту, а й придбані або створені знецінені фінансові активи, а також реструктуризовані активи з повторною реструктуризацією або простроченням понад 30 днів.

Термін "непрацюючі активи" замінено на "дефолтні активи" у Положенні про визначення банками України розміру кредитного ризику. 

Також, встановлено умови для припинення визнання активів непрацюючими та дефолтними, з особливою увагою до реструктуризованих активів. Для припинення визнання реструктуризованого активу непрацюючим необхідно, щоб пройшло щонайменше 365 днів з дати реструктуризації, не було прострочень понад 30 днів та банк підтвердив платоспроможність боржника.

Зміни набудуть чинності з 1 січня 2025 року, що дає банкам час для адаптації.

Який вплив на банківську систему мають NPL

Велика частка непрацюючих кредитів негативно впливає загалом на банківську систему. Банки недоотримують дохід та втрачають кошти.  Збитки, яких банки можуть зазнати від остаточно непрацюючого портфелю, вплинуть на капітал фінустанов. Оскільки держава володіє 53,3% чистих активів банківського сектору, це може призвести до витрат бюджету на докапіталізацію державних банків.

Як зазначав генеральний директор фінкомпанії Activitis Павло Матіяш, для оптимізації ситуації з непрацюючими кредитами важливо провести детальний аудит проблемного портфелю. Якщо кредити є остаточно безнадійними та не підлягають поверненню, слід ухвалити обґрунтоване рішення щодо їх списання, оскільки це дозволить банкам звільнити резерви, що були сформовані майже під 100% суми цих кредитів.

Джерело фото: ua.depositphotos.com