НБУ курс:

USD

41,44

--0,01

EUR

46,24

+0,13

Готівковий курс:

USD

41,74

41,65

EUR

46,60

46,40

ФГВФО виставив на продаж пул активів банку "Конкорд"

ФГВФО виставив на продаж пул активів банку "Конкорд"
Фото: ConcordBank / Facebook

Фонд гарантування вкладів оголосив, що 3 вересня 2024 року в системі Prozorro.Продажі відбудеться аукціон з продажу пулу активів банку "Конкорд", який перебуває в процесі ліквідації. Про це йдеться у повідомленні ФГВФО.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

На торги буде виставлений лот, що включає права вимоги за кредитами, виданими фізичним особам, а також дебіторську заборгованість — усього 4172 договори.

Усі кредити, включені до пулу, є беззаставними, за винятком одного, який забезпечений медичним обладнанням та меблями. Приблизно 35% кредитів, виставлених на торги, мають прострочення до одного року. 

Ще 40% кредитів мають прострочення від одного до трьох років, а 25% — понад три роки. Усі кредити та дебіторська заборгованість у портфелі номіновані в національній валюті.

Початкова ціна лоту встановлена на рівні 66,7 мільйона гривень. Аукціон буде проводитися за голландською моделлю, тобто ціна може поступово знижуватися до моменту, поки не з’явиться перший покупець. 

Участь в аукціоні можуть брати як юридичні, так і фізичні особи, за винятком позичальників, поручителів за кредитами, а також осіб, пов'язаних з державою-агресором.

Важливо зазначити, що на продаж виставляється право стягнути заборгованість із боржника за кредитним договором або заставне майно у судовому чи позасудовому порядку. 

Кошти, отримані від продажу активів, будуть спрямовані на задоволення вимог кредиторів банку "Конкорд"

Ліквідація "Конкорду"

Банк "Конкорд" було зареєстровано в 2006 році. Головний офіс фінустанови розміщено в Дніпрі. Кінцевими власниками істотної участі вважаються Олена та Юлія Сосєдки.

У березні 2023 року видання NV із посиланням на джерела писало, що "Конкорд", як і низка інших банків (зокрема, IBOX, ліцензію якого відкликали того місяця), використовувалися організаторами грального бізнесу в ухиленні від сплати податків.

Як пояснював нардеп Олексій Жмеренецький, одна зі схем передбачала, що гравці онлайн-казино поповнюють рахунки, але ці платежі надходять у банк із кодом купівлі квітів чи фільмів. Або ж гравці перераховують кошти з правильним кодом, але далі банк у змові з гральними компаніями спрямовує ці кошти на фіктивні рахунки.

В серпні 2023 року Національний банк ухвалив рішення про відкликання банківської ліцензії в АТ "АКБ "Конкорд" та його ліквідацію у зв’язку із систематичним порушенням банком вимог законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.

Натомість банк "Конкорд" оскаржив в судовому порядку рішення Національного банку України про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію фінаустанови.