НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

У НБУ відреагували на інформацію про те, що банки почали штрафувати українців за порушення фінмоніторингу

У НБУ відреагували на інформацію про те, що банки почали штрафувати українців за порушення фінмоніторингу
НБУ. Фото: bank.gov.ua

Національний банк наголошує, що інформація, яка розповсюджується у медіа, про те, що банки нібито почали штрафувати своїх клієнтів за порушення з питань фінансового моніторингу та стягують на свою користь 20% від суми коштів, які зберігаються клієнтами на їхніх банківських рахунках, не відповідає дійсності.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Як наголошують у регуляторі, законодавство з питань фінансового моніторингу не передбачає застосування банками будь-яких фінансових покарань до порушників правил фінансового моніторингу та стягнення за це "штрафу".

"Тобто банки не мають права застосовувати до громадян штрафні санкції через порушення у сфері фінансового моніторингу", - підкреслюють в НБУ.

Водночас Закон про фінансовий моніторинг передбачає обов’язок та право банку розірвати ділові стосунки з клієнтом та припинити його обслуговування, в тому числі закрити рахунок клієнта, у визначених законодавством випадках.

"У цьому разі банк повертає кошти клієнту готівкою чи шляхом перерахування на інший рахунок за вказаними реквізитами. Механізм повернення коштів банком передбачений у пункті 6 додатка 12 до Положення про здійснення банками фінансового моніторингу. Банк може брати стандартну звичайну комісію за проведення такої платіжної операції!, - уточнюють в НБУ.

Там додають, що регулятор зі свого боку також не застосовує жодних штрафних санкцій до громадян за порушення. Всі заходи впливу НБУ, зокрема і в сфері фінансового моніторингу, стосуються виключно фінансових установ.

У Нацбанку просять українців з обережністю ставитися до непідтвердженої інформації та перевіряти її на офіційних джерелах.

Нагадаємо, Національний банк України вирішив встановити з 1 жовтня тимчасово на пів року ліміт у 150 тисяч гривень на місяць для переказів фізичних осіб "з карти на карту" (також відомі як P2P, C2С).