НБУ курс:

USD

41,23

+0,01

EUR

44,91

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,49

41,42

EUR

45,45

45,30

Зеленський підписав закон про особливості приватизації держбанків

Зеленський підписав закон про особливості приватизації держбанків
Фото: Офіс президента

Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт №11474 про особливості продажу пакетів акцій, що належать державі у статутному капіталі банків.

Про це йдеться в картці законопроєкту.

Цей документ був розроблений на основі рекомендацій експертів МВФ та Світового банку. Його метою є встановлення чіткої процедури продажу акцій державних банків на конкурентних умовах із залученням радника.

Що передбачає закон

Закон передбачає уникнення надмірної формалізації рішень, пов’язаних з продажем акцій, оновлення термінології, надання комісії з продажу необхідних інструментів для організації процесу, встановлення вимог до радника, визначення його повноважень і обов'язків, а також затвердження переліку обов’язкових умов договору купівлі-продажу.

Також закон розширить коло потенційних інвесторів, дозволивши державі розглядати продаж будь-якої частки у банку, а не лише 100%.

Крім того передбачається залучення міжнародних донорів до процесу вибору радників та проведення продажу. Оновлюються правила визначення ціни та проведення аукціонів згідно з рекомендаціями Світового банку.

Документ враховує можливість участі лише одного інвестора в аукціоні та передбачає запобігання негативному впливу з боку колишніх власників чи міноритарних акціонерів на процедуру продажу. Це питання є особливо актуальним для Сенс Банку та Укргазбанку, у якому держава володіє 94,94% акцій.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила закон про приватизацію державних банків в цілому 19 вересня. За відповідне рішення проголосували 260 депутатів.