НБУ курс:

USD

41,09

-0,00

EUR

45,59

-0,00

Готівковий курс:

USD

41,35

41,30

EUR

45,95

45,80

Акції французьких компаній впали через результати виборів

Акції французьких компаній впали через результати виборів
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

Сьогодні французькі ринки зазнали значних коливань після оголошення результатів виборів. Індекс CAC 40 спочатку впав на 0,6%, проте згодом додав 0,2%, оскільки інвестори припустили, що відсутність чіткої більшості у парламенті змусить новий уряд шукати компроміси та утриматися від радикальних фінансових рішень.

Про це повідомляє агентство Bloomberg. Аналітики зазначають, що результати виборів мають двоякий вплив на ринки.

З одного боку, номінальний переможець виборів - лівий блок "Новий народний фронт" - не сприймається як дружній до бізнесу, і в його здатність до розумного управління бюджетом вірять менше. Однак відсутність чіткої більшості у французькому парламенті наразі пом'якшує очікування щодо бюджетних витрат.

Попри це, успіх лівих сил все ще викликає занепокоєння серед інвесторів, оскільки нова порція невизначеності загрожує стабільності другої за величиною економіки Єврозони. Лівий альянс отримав 178 місць у Національних зборах, тоді як "Національне об’єднання" Марін Ле Пен здобуло 143 місця, а центристський альянс президента Еммануеля Макрона — 156.

Видання пише, що зростання популярності лівого альянсу становить потенційну загрозу для бізнесу та економічної стабільності. За даними Інституту Монтеня, їхні обіцянки можуть вимагати додаткових коштів у розмірі близько 179 мільярдів євро на рік.

Франція вже стикається з бюджетним дефіцитом, який значно перевищує 3% ВВП, дозволених правилами Європейського Союзу. Міжнародний валютний фонд прогнозує, що без подальших заходів борг зросте до 112% ВВП у 2024 році та збільшуватиметься приблизно на 1,5 відсоткових пункти на рік у середньостроковій перспективі.

Повідомляється, що результати виборів створюють нові виклики для французької економіки та ринків, і фінансові менеджери будуть уважно стежити за подальшим розвитком подій.

Попри початкове занепокоєння, французькі облігації не зазнали суттєвих змін, а 10-річна дохідність залишилася на рівні 3,2%. Євро також стабілізувався після коливань.

Оскільки жодна партія не здобула необхідних для абсолютної більшості 289 місць, то як пише Reuters, робота парламенту, найімовірніше, буде паралізована та розділена між трьома блоками, що також не додаю інвесторам впевненості.

"У підсумку Макрон отримав роздроблений парламент, що може послабити роль Франції в Європейському Союзі та за його межами та ускладнити будь-кому просування внутрішнього порядку денного", - пише видання.  

Джерело фото: ua.depositphotos.com