АМКУ "знайшов підстави" не погоджувати угоду про купівлю lifecell групою NJJ

АМКУ "знайшов підстави" не погоджувати угоду про купівлю lifecell групою NJJ
Фото: пресслужба АМКУ

Антимонопольний комітет України розпочав розгляд справ купівлю компанією "DVL Telecom" що належить групі NJJ французького мільярдера Ксав'є Ньєля, українських активів Turkcell – ТОВ "Лайфселл", "Глобал Білгі" та "Укртауер".

Про це повідомляє пресслужба АМКУ.

Зазначається, що 7 березня 2024 року АМКУ надав дозвіл компанії "DVL Telecom" (Франція) на набуття контролю над компанією "Datagroup Holding Limited" ( Кіпр)

Водночас, рішенням АМКУ було надано дозвіл компаніям "NJJ UPAM" (Франція), "Lorimer II Ventures Limited"  (Кіпр), "DVL Telecom" (Франція) та фізичній особі – громадянину України на узгоджені дії у вигляді реалізації положень про утримання від конкуренції терміном на 5 років.

Крім того, комітет розглянув заяви щодо набуття контролю компанією "DVL Telecom" над ТОВ "лайфселл", ТОВ "Глобал Білгі" й ТОВ "Укртауер" (група Лайфселл). 

Але в ході розгляду заяв щодо набуття контролю компанією "DVL Telecom" над ТОВ "лайфселл" та ТОВ "Укртауер" комітетом виявлені підстави для заборони зазначених  концентрацій.

"Враховуючи те, що концентрації у вигляді набуття компанією "DVL Telecom" контролю над ТОВ "лайфселл", ТОВ "Укртауер" та ТОВ "Глобал Білгі" становлять єдину транзакцію та відбуватимуться відповідно до одного договору купівлі-продажу, окремий дозвіл на набуття компанією "DVL Telecom" контролю над ТОВ "Глобал Білгі" також не може бути наданий комітетом", - зауважили в АМКУ.

Також під час розгляду заяв щодо набуття компанією "DVL Telecom" контролю над Групою Лайфселл виникла необхідність перевірки відносин контролю учасників концентрації, зокрема Групи Лайфселл та Групи Turkcell, з особою, до якої застосовано персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) рішенням Ради національної безпеки і оборони України.

Тому АМКУ розпочато розгляд справ про концентрації у вигляді набуття компанією "DVL Telecom" контролю над товариствами з обмеженою відповідальністю "лайфселл", "Глобал Білгі" та "Укртауер".

Одночасно з початком розгляду вказаних справ про концентрації, АМКУ розпочато розгляд справи про узгоджені дії, які безпосередньо пов’язані із здійсненням цих концентрацій.

NJJ Capital хоче купити lifecell

У грудні повідомлялося, що Turkcell домовилася про продаж NJJ Capital свого українського активу - третього за величиною мобільного оператора lifecell.

Проте, 19 січня Антимонопольний комітет України відхилив заяву NJJ Capital щодо придбання більш як 50% акцій мобільного оператора lifecell та оператора стільникових веж "Укртауер".

23 січня АМКУ отримав повторні заявки від компанії DVL Telecom, що входить до групи NJJ, про погодження купівлі контрольної частки у ТОВ "Лайфселл", "Глобал Білгі" та "Укртауер". 

У свою чергу Ньєль, як повідомляв 29 грудня Bloomberg, заявив, що його інвесткомпанія NJJ Capital погодилася заплатити за lifecell 500 мільйонів доларів, і це "дешево" порівняно з прибутком українського оператора зв'язку. Бізнесмен констатував, що угода наразі очікує погодження з боку регулюючих органів, включаючи АМКУ.