НБУ курс:

USD

41,28

+0,03

EUR

45,71

+0,00

Готівковий курс:

USD

41,50

41,42

EUR

46,14

45,92

Бізнес вимагає відновити митний контроль за ввезеними обігрівачами

Бізнес вимагає відновити митний контроль за ввезеними обігрівачами
Фото: Freepik

В Україну впродовж трьох років після заборони продовжують завозитись неенергоефективні конвекційні котли, які споживають до 25% більше енергоресурсів.

Про це повідомляє пресслужба Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА).

Там зауважують, що таким чином недобросовісні підприємці порушують вимоги Технічного регламенту з екодизайну обігрівачів приміщень та комбінованих обігрівачів, який з 29 серпня 2022 року заборонив введення в обіг на ринку України конвекційних котлів.

Як наголошують в ЄБА, це відбувається зокрема й через відсутність державного ринкового нагляду Держпродспоживслужби та контролю на митниці.

За оцінками асоціації, близько 50% всіх котлів, що були продані в Україні були неенергоефективними та не відповідали вимогам технічного регламенту (55 тисяч одиниць лише за 2023 рік). Річна перевитрата палива одним неефективним котлом у порівнянні з енергоефективним складає орієнтовно 580 м3 за рік, а строк служби котла складає не менше 10 років.

"Відтак, перевитрати забороненими обігрівачами, ввезеними лише в 2023 році за 10 років експлуатації складуть орієнтовно 319 млн м3 газу, за який в свою чергу заплатять споживачі в Україні", - порахували в ЄБА.

Зазначається, що також така ситуація призвела до викривлення ринку, коли добросовісні компанії, що виконують вимоги законодавства та відповідно не ввозять заборонені, неенергоефективні котли, втратили суттєву долю ринку.

"Адже неенергоефективні котли коштують трохи дешевше, орієнтовно на 100 євро, які компенсуються вже в перший рік використання котла за рахунок економії споживання енергоресурсів (один неенергоефективний котел споживає на 580 куб. м. за рік більше газу ніж конденсаційний). У той же час, якщо покупець не ознайомлений з законодавчою забороною та не має інформації щодо перевитрат енергоресурсів, за які він змушений буде платити роками, то такий споживач досить ймовірно вибере більш дешевий котел", - підкреслюють в ЄБА.

Там нагадують, що уряд 16 вересня 2024 року прийняв постанову №1052, якою для цілого ряду нехарчових товарів було поновлено і державний ринковий нагляд, і митний контроль.

"Що стосується обігрівачів приміщень, то для них було поновлено ринковий нагляд інспекторами Держпродспоживслужби, але не контроль представниками митниці...У той же час, для того, щоб держава ефективно боролася з порушеннями технічного регламенту необхідно не лише виявляти заборонені моделі на ринку, а й не допускати їх ввезення на митну територію України, що в свою чергу потребує зняття заборони на митні перевірки обігрівачів", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, в рамках посиленої боротьби з тіньовими продажами електроніки, податкова служба провела 1590 перевірок торгових точок електронної техніки, за результатами яких було донараховано продавцям 2,16 млрд грн податків.