НБУ курс:

USD

41,18

--0,02

EUR

45,24

+0,02

Готівковий курс:

USD

41,45

41,40

EUR

45,70

45,56

Державний оператор тилу провів перші закупівлі харчування за рамковими угодами: за якими цінами закуповуватимуть

Державний оператор тилу провів перші закупівлі харчування за рамковими угодами: за якими цінами закуповуватимуть
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

9 жовтня Державний оператор тилу уклав другий договір на закупівлю продуктів харчування за рамковою угодою. Постачальником продуктів для військових у Львівській області стало ТОВ "Трейд Граніт Інвест".

Про це повідомили у пресслужбі відомства.

Перший договір за рамковою угодою був укладений наприкінці вересня, переможцем для постачання в Рівненську область стала компанія "Аделін". Ознайомитися з договорами та каталогами продуктів можна за відповідним посиланням.

Рамкові угоди — це інструмент, що дозволяє попередньо кваліфікованим постачальникам оперативно укладати контракти з Державним оператором тилу, забезпечуючи швидкість і безперервність процесу постачання. Цей механізм використовує платформу Prozorro з урахуванням особливостей публікації інформації під час воєнного стану.

Компанії можуть подавати заявки на участь у рамковій угоді протягом усього її терміну дії, але не пізніше ніж за 30 днів до його завершення. Рамкова угода на постачання харчування для ЗСУ діятиме до 31 грудня 2025 року, і наразі вже кваліфіковано 9 постачальників.

За якими цінами закуповуватимуться продукти

Згідно із договором, закупівельні ціни на овочі для військових, наступні: баклажани свіжі: 78 грн за кг, буряк столовий свіжий: 10 грн за кг, капуста білоголова свіжа: 13 грн за кг, картопля рання: 10,62 грн за кг. Інші продукти, як ікра кабачкова та консервовані овочі, мають ціни в межах 42-72 грн за кг. Ціна на помідори (20 до 68 грн/кг) та огірки (18-60 грн/кг) варіюється залежно від сезону.

Рис коштує 40-50 грн за кг, а гречка по 21 грн за кг.

Що стосується м'ясних продуктів, то грудинка копчена коштує 155 грн за кг, ковбаса варена - 120 грн за кг, ковбаса напівкопчена вищого гатунку – 138 грн за кг, консерви "Свинина тушкована" – 145 грн за кг. Качина тушка коштує 126 грн за кг, індиче філе – 195 грн за кг, куряче філе -128 грн за кг. Сало свіже для військових закуповуватимуть за 115 грн за кілограм

Вартість риби варіюється Від 170 до 195 грн за кг, а рибних консервів - від 81 до 195 грн.

Закупівлі з використанням рамкової угоди

Закупівлі із застосуванням рамкової угоди складаються із двох етапів.

Перший – кваліфікаційний відбір кандидатів. Протягом 10 робочих днів (з можливістю продовження до 15 днів) проводиться розгляд заявок. Для укладення рамкової угоди необхідно включити щонайменше трьох кандидатів. Термін дії рамкової угоди може варіюватися від одного до двох років.

Другий – проведення закупівлі. Закупівля здійснюється через відкриті торги або запит пропозицій серед учасників угоди.

Після проходження кваліфікації, замовник може оголосити запит пропозицій або відкрити торги. У випадку запиту пропозицій, система автоматично призначає аукціон для визначення переможця з найвигіднішою пропозицією. Після цього переможець подає документи для комплаєнсу, і з ним укладається договір.

Якщо замовник обирає відкриті торги, процедура може бути довшою через можливі оскарження у Антимонопольному комітеті України.

Також у замовника є право виключити постачальників із угоди за порушення, такі як корупційні правопорушення, банкрутство або антиконкурентні дії.

Використання рамкових угод дозволяє скоротити терміни проведення закупівель і швидко укладати контракти, особливо в умовах нагальної потреби постачання для військових.

Нагадаємо при цьому, що в червні Міноборони запобігло постачанню майже 340 тонн неякісних та небезпечних продуктів для українських військових. Після цього ДОТ, який є закупівельною агенцією для потреб військових, запровадило механізм, за яким обрана компанія зможе замінити постачальника харчування, який не справляється з виконанням замовлення в повному обсязі, або не може покрити додаткову потребу, коли вона виникає.

Додамо, днями "Державний оператор тилу" (ДОТ) презентував DOT-Chain – інноваційну ІТ-систему для управління тиловими потребами ЗСУ. Її основне завдання - зробити процес забезпечення військових легшим і швидшим. Зокрема, це стане можливим завдяки спрощенню процесів, збільшенню поінформованості та посиленню підтримки військових і постачальників.

Джерело фото: ua.depositphotos.com