НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,80

41,70

EUR

46,60

46,41

Google виграв справу проти антимонопольного штрафу ЄС на 1,49 млрд євро

Google виграв справу проти антимонопольного штрафу ЄС на 1,49 млрд євро
Ілюстрація: Рixabay

Компанія Alphabet, підрозділ Google, виграла судовий процес у Європейському Союзі, оскаржуючи антимонопольний штраф на суму 1,49 мільярда євро (1,7 мільярда доларів).

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це пише Reuters.

У 2019 році Європейська комісія оштрафувала Google за те, що компанія обмежувала вебсайти у виборі інших брокерів для розміщення пошукової реклами, змушуючи їх користуватися лише платформою AdSense. Комісія стверджувала, що така практика, яка тривала з 2006 по 2016 рік, порушувала антимонопольне законодавство та стримувала конкуренцію на ринку.

Проте Основний суд у Люксембурзі постановив, що Європейська комісія не врахувала всі обставини справи і не надала достатніх доказів того, що дії Google призвели до стримування інновацій або мали значний негативний вплив на споживачів. Тому суд скасував штраф, хоча визнав частину звинувачень обґрунтованими.

Представник Google у коментарі зазначив, що справа стосувалася лише вузького сегменту текстових пошукових оголошень на обмеженій кількості сайтів, і що компанія ще у 2016 році внесла зміни до своїх контрактів, що відповідають вимогам регулятора.

Європейська комісія, яка має можливість подати апеляцію до Суду Європейського Союзу (CJEU), заявила, що вивчить рішення суду та вирішить, які кроки зробити далі. Штраф AdSense був одним із трьох, накладених на Google за антимонопольні порушення на загальну суму 8,25 мільярда євро.

Минулого тижня Google програла справу щодо іншого штрафу — на 2,42 мільярда євро — за використання сервісу порівняння цін для отримання переваги над меншими конкурентами на європейському ринку.

Qualcomm не вдалося скасувати штраф ЄС

Того ж дня інша технологічна компанія, Qualcomm, програла справу в ЄС. Суд скоротив її штраф лише незначно — з 242 мільйонів євро до 238,7 мільйонів євро. Європейська комісія у 2019 році звинуватила Qualcomm у хижацькому ціноутворенні, оскільки компанія продавала свої чіпсети нижче собівартості з 2009 по 2011 роки. Це мало на меті витіснення конкурента — британської компанії Icera, що нині є частиною Nvidia Corp.

Суд відхилив більшість аргументів Qualcomm, але незначно зменшив штраф. Qualcomm має можливість подати апеляцію до Суду ЄС. Компанія не надала коментарів після рішення.

Ці судові процеси є частиною широкомасштабних заходів Європейської комісії проти Big Tech, що підкреслюють важливість регулювання антимонопольних норм у технологічному секторі Європи.

Нагадаємо, раніше Google програв апеляцію в антимонопольному суді Люксембурга і змушений сплатити штраф у розмірі 2,42 мільярда євро, накладений Європейською комісією сім років тому.