НБУ курс:

USD

41,19

+0,02

EUR

45,13

--0,12

Готівковий курс:

USD

41,45

41,38

EUR

45,60

45,45

Іноземному бізнесу дозволили брати участь у конкурсах АРМА з відбору управителів

Іноземному бізнесу дозволили брати участь у конкурсах АРМА з відбору управителів
Ілюстрація: АРМА

Національне агентство з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) спільно з Міністерством економіки України підтвердили право іноземних компаній брати участь у конкурсах з відбору управителів арештованих активів.

Про це повідомили у пресслужбі агентства.

Згідно зі спеціальним законом України "Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами", іноземні суб’єкти господарювання тепер можуть брати участь у таких конкурсах нарівні з українськими компаніями.

Мінекономіки роз’яснило, що іноземні учасники можуть подавати документи, створені відповідно до законодавства їхньої країни, що відповідають українським вимогам. Це забезпечує прозорість та рівні можливості для всіх учасників, сприяючи створенню привабливого інвестиційного клімату в Україні.

Раніше АРМА зверталося за роз’ясненнями до Державної податкової адміністрації щодо прав іноземних підприємств брати участь у конкурсах на управління арештованими активами. У результаті підтверджено, що іноземні компанії можуть брати участь у процедурах закупівлі за умови надання відповідних документів своєї країни.

АРМА звертає увагу на положення закону України "Про публічні закупівлі". Згідно з пунктом 37 частини 1 статті 1 цього закону, поняття "учасник" в контексті закупівельних процедур має широке визначення. Воно охоплює як фізичних осіб, так і підприємців та юридичних осіб, незалежно від їхнього статусу резидентства. Це означає, що і резиденти, і нерезиденти України мають рівні права на участь у тендерах.

"Отож, обов'язок мати реєстрацію в Україні у суб'єкта підприємницької діяльності- нерезидента таких як офіційне представництво, окремий структурний підрозділ або філію - виникає виключно у разі перемоги в конкурсі щодо відбору управителя для можливості заключення договору управління з АРМА, нарахувань заробітної плати, сплати податків від господарської діяльності  та сплати доходів в бюджет України", - йдеться в повідомленні.

Якщо іноземний суб’єкт виграє конкурс, він повинен буде зареєструвати офіційне представництво або філію в Україні для укладення договору, оплати податків та забезпечення інших юридичних процедур.

Цей крок є важливим для розширення конкуренції та залучення міжнародного бізнесу до управління активами, що дозволить підвищити ефективність та прозорість процесів.

Нагадаємо, 27 вересня в Україні оголосили про запуск uResidency — цифрового сервісу, який дозволяє зареєструвати іноземцям бізнес дистанційно з будь-якої точки світу.