НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

«Укриття» для речей. Як працюють індивідуальні сховища під час війни

сервіс зберігання речей, Чердак
Популярністю серед киян користується зберігання у боксах несезонних речей. Тому більшість комірок - це міні-бокси невеликого розміру на 1-2 квадратні метри

Попри стрибок попиту під час війни український ринок індивідуальних складів має великий потенціал зростання, переконані оператори ринку.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Одним з найзатребуваніших сервісів в Україні під час війни став сервіс зберігання речей (self storage). Навіть на третій рік війни попит на ринку росте шаленими темпами. 

Це вже не тільки послуга для усіх, хто збирається переїжджати, робити ремонт чи розвантажити простір від зайвини.

Популярність міні-складів об’єктивно обумовлена великим переселенням у країні. З одного боку мільйони людей змушені були залишати домівки, тікаючи від обстрілів і переїжджати в безпечніші міста. Загалом за даними Мінсоцполітики, кількість ВПО близько 5 млн, ще понад 10 млн виїхали за кордон

З іншого боку, сотні компаній пережили релокацію, чимало бізнесів ще з часів пандемії також оптимізував витрати на офіси 

Усі ці кейси про self storage - сервіс, що створив простір та умови для зберігання речей. Зручні бокси, які з'явилися на ринку, поступово витісняють традицію складати речі в гаражах. 

Сервіс Self-storage: як це працює

Бокси для зберігання - це невеликі захищені приватні складські приміщення, оснащені стандартизованими замками. Їх можуть орендувати як приватні, так і юридичні особи. Зазвичай люди відправляють на склад предмети домашнього вжитку -  меблі, електроніку, побутову техніку, посуд, особисті речі. Компанія тримають тут оргтехніку, документи, офісні меблі. 

Також сервіс передбачає: 

  • безпеку - це й системи відеонагляду, сигналізації і цілодобова охорона,
  • доступ до боксу лише орендаря або уповноважених осіб, якщо це офіс, 
  • підтримку мікроклімату для зберігання речей.

Оператори ринку пояснюють, що у цьому бізнесі велику роль відіграє зручність і доступність локації та різноманітність боксів -  від невеликих шафок 1х1 метр до великих боксів для переїзду офісів, що дозволяє обрати оптимальний варіант для будь-яких потреб, адже ніхто не хоче переплачувати за об'єм. 

Важливим також є швидке оформлення договору оренди та допомога з доставкою. Укласти документ, а також сплатити за оренду можна онлайн. Термін зберігання речей – від 7 днів до 1 року з можливістю продовження.

Після сплати платежу за перший місяць клієнт отримує індивідуальний ключ або код доступу, що дозволяє входити до приміщення в обраний час. Свої речі він може як завгодно розміщувати, забирати або змінювати протягом усього терміну оренди.

Індивідуальний склад по-київськи

Сьогодні на київському ринку працює близько 10 операторів. Найбільшу присутність на ринку мають TetrisBOX, “Чердак”, “Комора”, “Свій склад” та “Складовка”.

Великою популярністю серед киян користується зберігання у боксах несезонних речей. Тому більшість комірок - це міні-бокси невеликого розміру на 1-2 квадратні метри. Тут можна зберігати як документи і літні чи зимові речі, музичні інструменти, так і зайве побутове приладдя.

Middle-бокси - від 2 до 10 квадратів - розраховані на зберігання побутової техніки, середньогабаритних речей. Такі приміщення підходять для термінового переїзду під час ремонту.

Large-бокси від 10 до 50 кв.м використовують частіше для приватних компаній, які звільняють офіси або релокуються в інше місто. 

Українські оператори поки що не автоматизовують повністю весь процес, як це вже працює на ринку Європи чи США, з огляду на те, що нова послуга усе ще потребує роз’яснень, супроводу та індивідуальних підходів. 

Хоча є певні відмінності, зокрема в масштабах інвестицій та рівні зрілості ринку, український self-storage все ще перебуває на етапі розвитку. Тому не всі об'єкти можуть повністю відповідати стандартам провідних європейських компаній, але загальна тенденція вказує на покращення якості та прагнення до відповідності європейським нормам.

Як зазначив в коментарі Delo.ua СЕО компанії “Чердак” Олександр Логвін, найцікавіше в ідеї цього бізнесу те, що він зростає в кризові ситуації для людини і країни. 

“Основне зростання бізнесу self storage відбулось під час пандемії covid-19 а згодом після повномасштабного вторгнення.

За даними нашої компанії, попит на послугу зріс на 40% після 24 лютого 2022-го. Сьогодні у нас заповненість складів - на 90-95%

Олександр Логвін
Олександр Логвін CEO компанії "Чердак"

Крім того, останніми роками компанія, яка працює вже 7 років на ринку, акцентує увагу на збільшенні кількості локацій та розширенні асортименту послуг. Це виражається у пропозиції більш дрібних комірок для зберігання, що робить послугу доступною для ширшого кола споживачів, а також у введенні спеціалізованих тарифів на зимове зберігання велосипедів, шин і дисків. 

Основою такого бізнесу є зручність сервісу та довіра між компанією та клієнтом. 

За показниками якості надання послуг “Чердак” нещодавно був відзначений престижною премією «Вибір Країни». Професійне журі обрало сервіс за відгуками про якість послуг споживачів і їхнє рішення про те, якому оператору вони віддають перевагу. 

Нагорода свідчить про високу довіру та визнання клієнтів, а також підтверджує лідерські позиції компанії на ринку. В умовах складної економічної ситуації та нестабільності на ринку таке визнання є важливим показником надійності та стійкості компанії. Це також відкриває нові можливості для залучення інвесторів і подальшого розвитку бізнесу.

Олександр Логвін також отримав нагороду “Професіонал року 2024” як керівник компанії, який відіграє ключову роль у стратегічному плануванні та визначенні пріоритетів розвитку. Його лідерство та вміння приймати важливі рішення забезпечують стабільне зростання «Чердака» і дозволяють компанії залишатися на передовій ринку зберігання речей в Україні. 

Зараз “Чердак”, який має в столиці чотири філії з загальною площею складів 2,5 тисяч кв. м, став одним з перших в Україні, хто пропонує одночасно послуги зберігання речей і фулфілменту (з англ. виконання замовлення»). Такий підхід дозволяє клієнтам не тільки розмістити свої речі на зберігання, але й скористатися додатковими послугами, пов'язаними з логістикою, пакуванням та доставкою від дверей до дверей.

Крім того, останніми роками компанія акцентує увагу на збільшенні кількості локацій та розширенні асортименту послуг, що розширює вибір для клієнта.  Враховуючи український тренд, “Чердак” запровадив більше індивідуальних комірок, переважно малорозмірних, щоб був більший вибір і за прийнятною ціною. Чим більша площа - більше грошей. 

Дешевше, ніж кава: ціни на оренду складів у Києві у вересні 2024 році

Розрахувати вартість оренди індивідуального складу можна в калькуляторі на сайті оператора, вартість залежить від площі комірки і терміну оренди. Зокрема, зберігання речей у міні-боксі коштує у Києві сьогодні дешевше, ніж кава - 20-25 грн на день.

Порівняльні ціни на мінібокс (1 на 1 кв.метр) у різних операторів:

  • Комора - від 700 грн на місяць;
  • Чердак від 600 грн
  • Складовка 590
  • Свій склад - 600
  • Tetris box - 600

Для переїзду молодої сім’ї, яка робить ремонт у однокімнатній квартирі, достатньо середнього боксу - це обійдеться понад 2100 грн на місяць, на рік - 22 тис гривень.

Бізнесу, який хоче переїхати, залишивши речі на складі, комірка зазвичай обходиться в 6 “квадратів” квадратних метрів - це орієнтовно 3 тис грн на місяць. 

У Європі, наприклад, за даними регулятора галузі Self Storage (Федерація європейських асоціацій Self Storage), середня вартість оренди одного квадрата приміщення для самостійного зберігання становить 450-500 на рік. Це приблизно 5 євро на тиждень за кв. метр. 10 квадратних метрів (розмір гаража) в середньому коштує 49 євро на тиждень. 

Ціни у США - навіть гнучкіші - від $75 доларів за мінібокс (від 5×5 футів або ж 1,5 на 1,5 квадратні метри) $150 середню одиницю (3 на 3 квадрати), від $300 - великий бокс. Втім, бокси із клімат-контролем на 25% дорожчі. На відміну від українського клієнта, тут споживачі найчастіше обирають середній розмір, співрозмірне з місткістю будинку із двома спальнями. Адже у західних країнах головна клієнтська база громадських складів пов’язана з відрядженнями і роботою за кордоном, розлученнями та втратою рідних.

Зрештою, у західних країна self storage – це активно зростаюча індустрія. На сьогодні в усьому світі налічується понад 58 000 складських приміщень. Більшість з них розміщені у США, де налічується від 40 000 до 45 000 складів. За даними mordorintelligence.com, розмір ринку USD $44,37 млрд. А річний грошовий обіг галузі складає $21 млрд.

До трійки світових лідерів входять також  Великобританія і Австралія. 

Щоправда у країнах, де ринок розвивається понад 50 років, він зазнав величезних структурних змін і чітко сегментований за потребами. Існують навіть склади виключно для транспортних засобів або ж для антикваріату. 

Вплив війни на ринок зберігання речей

Учасники українського ринку відзначають, що з початком війни відбулися значні зміни в поведінці клієнтів. Якщо раніше середній термін зберігання речей складав приблизно 8 місяців, то після початку повномасштабного вторгнення цей показник збільшився до 1,5 року. 

За його словами, під час війни клієнти частіше шукають більш довгострокові рішення для зберігання своїх речей. Зміна потреб споживачів також обумовлена тим, що багато хто змушений виїжджати з країни або тимчасово залишати свої домівки, що призводить до потреби у довготривалому зберіганні майна. Операторам ринку доводиться швидко адаптувалася до цих змін - оптимізувати свої послуги відповідно до нових викликів.

“Коли почалось повномасштабне вторгнення, багато хто за добу з Харкова перебирався до Києва. Необхідно було в терміновому порядку вирішувати питання, куди розмістити речі родини. Траплялось, люди виїжджали за кордон, а їхні знайомі відправляли речі до Києва - тоді ми в онлайн-режимі допомагали вирішувати всі питання про складування. Щоб люди не хвилювались, відправляли їм фотозвіт - як вантажили речі, як розмістили їх в комірці. Далі ключі віддавали довіреній особі”, - розповідає Логвін.

Прогноз: чого очікувати від ринку у найближчі роки

Попри стрибок попиту під час війни український ринок індивідуальних складів має великий потенціал зростання, переконані оператори ринку.  І навіть зараз ринок пропозицій не покриває попиту, зазначає СЕО “Чердака”. 

За його словами, порівняно з ринком США та Європи український ринок ще надто молодий і проходить стадії становлення - звичка користування послугами зберігання речей лише починає формуватися. Багато людей ще не розглядають ці послуги як частину свого повсякденного життя, як це у США чи Європі. 

“Проте цей тренд змінюється, і з часом попит на такі послуги зростатиме. Основними клієнтами стають люди, що переїжджають або тимчасово залишають свої житла, молоді родини, а також ті, хто стикається з необхідністю зберігання сезонних речей”, - наголосив він.