НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

"Укрпошта" більше не пересилає товари від ФОПів покупцям з післяплатою готівкою: яка причина

головпоштамт, укрпошта
Фото: ua.depositphotos.com

"Укрпошта" з 30 серпня припинила приймати для пересилання відправлення з переказом післяплати готівкою, якщо відправниками є фізичні особи-підприємці. Про це йдеться у повідомленні держкомпанії.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Це стало наслідком ухвалення Національним банком України постанови №100 від 23 серпня, якою було затверджено зміни до положення про ведення касових операцій у національній валюті і яка набрала чинності 29 серпня.

Відтепер виплату переказів післяплати готівкою для ФОП заборонено - перекази післяплати можуть бути виплачені лише на картку або поточний рахунок ФОП. В "Укрпошті" запевнили, що усі послуги, надані до набрання змінами чинності, будуть завершені відповідно до попередніх норм законодавства.

Нагадаємо, що Нацбанк виключив можливість отримання готівки суб’єктами господарювання за розрахунками з громадянами, які здійснюються шляхом переказу коштів без відкриття рахунку.

Тобто кошти, відправлені за допомогою такого переказу, спочатку повинні зараховуватися на поточний чи платіжний рахунок суб’єкта господарювання, лише після цього вони можуть бути видані з цих рахунків готівкою.

Водночас для громадян жодних змін не відбулося, вони можуть розраховуватися за надані суб’єктами господарювання послуги та придбані в них товари як у безготівковій формі, так і готівкою, зокрема під час переказу коштів без відкриття рахунку.

Післяплата є способом грошових розрахунків за відправлення, коли вартість товару сплачується безпосередньо під час отримання його адресатом. Послуга використовується в інтернет-комерції, оскільки дає змогу покупцю спочатку перевірити отриманий товар, а лише потім розрахуватися з продавцем.

Логістична компанія в такому випадку виступає не тільки посередником у доставці вантажу, але й бере на себе зобов'язання з передачі оплати. Післяплату широко використовує пошта, служби доставки та інші кур'єрські організації.

Джерело фото: ua.depositphotos.com