НБУ курс:

USD

41,20

+0,01

EUR

44,96

--0,07

Готівковий курс:

USD

41,49

41,43

EUR

45,50

45,35

"Вітаємо створення “Клубу білого бізнесу” та маємо намір до нього потрапити", - Ганна Демченко, фінансовий директор фармацевтичної компанії «Дарниця»

Ганна Демченко, фінансовий директор фармацевтичної компанії «Дарниця»
Ганна Демченко, фінансовий директор фармацевтичної компанії «Дарниця»

«Дарниця» багато років входить в число великих платників податків. Які суми було перераховано до державного та місцевих бюджетів у 23 році, за 6 міс. 24 року?

- «Дарниця» є одним із найбільших платників податків в Україні. Ми продовжуємо сумлінно виконувати свої обов’язки перед державою та співробітниками в умовах війни. У 2023 році компанія сплатила до державного бюджету України 631,5 млн гривень податків та зборів.

Варто зауважити, що ми продемонстрували значне збільшення сплачених податків: торік було сплачено до бюджету 631,5 млн гривень, що на 31% більше за суму, сплачену у 2022 році, – 481 млн гривень. За перше півріччя 2024 року “Дарниця” сплатила до бюджету 326,4 мільйона гривень податків і зборів, що майже на 28% більше порівняно з аналогічним періодом минулого року.

За перше півріччя 2024 року “Дарниця” сплатила до бюджету 326,4 мільйона гривень податків і зборів

- Чи використовуєте ви зараз практику сплати податків на перед? Чи велика переплата?

- «Дарниця» керується нормами чинного законодавства, сплачуючи всі податки та збори у визначений законодавством строк та у повному обсязі. Будь-які порушення вимог законодавства для нас є неприпустимими.

- Фармацевтика є стратегічною галуззю економіки, вона і досі є джерелом наповнення бюджету України. Який внесок у бюджет від фарми матимемо за підсумками 24 року, у 25 році?

- Важко казати за всю галузь. Втім, як відповідальний бізнес «Дарниця» сплачуватиме усі визначені законодавством податки та збори у повному обсязі та у 2024 році, і у 2025-му, наповнюючи і надалі державний та місцеві бюджети. Власне як видно з вже наведених мною показників, кожного року ми демонструємо приріст у сумі сплачених податків. Вірю, що ця тенденція продовжиться і далі.

- Зараз країна бере курс на збільшення податків. Чи на часі це загалом і щодо фармацевтичної галузі зокрема?

- Уже третій рік наша країна живе в умовах повномасштабної війни. Хоча від партнерів і надходить допомога, усе ж основне навантаження несе держава, яка робить усе необхідне задля нашої Перемоги. Тож відповідальний бізнес та відповідальні громадяни розуміють реалії, в яких ми живемо. Це може комусь подобатися, а комусь ні, але це — необхідність. Якщо будуть внесені відповідні зміни до законодавства, «Дарниця» дотримуватиметься їх, як ми це робимо завжди.

У 2023 році компанія сплатила до державного бюджету України 631,5 млн гривень податків та зборів.

- Чи відчуваєте ви рух назустріч “білому” бізнесу з боку держави, чи є підтримка податківців, законодавців, чиновників?

- Безперечно. «Дарниця» вітає ініціативу створення так званого “Клубу білого бізнесу”. Відповідні зміни були внесені до Податкового кодексу України у червні 2024 року. Скажу більше, «Дарниця» має намір потрапити до переліку «білих» платників податків. Ми наразі відповідаємо всім критеріям, щоб потрапити до нього. Зокрема, ми сплачуємо податки на рівні, достатньому для потрапляння до зазначеного переліку. До того ж рівень середньомісячної заробітної плати на нашому підприємстві значно перевищує середній показник по країні.

І це ще не всі аргументи. «Дарниця», наприклад, не має податкового боргу та боргу з ЄСВ. Наша компанія не включена до ризикових платників ПДВ. Ми не маємо порушень у сфері валютного контролю.

Якщо підсумувати, «Дарниця» - сумлінний платник податків. Ми – чесний, прозорий та відповідальний бізнес, а отже бачимо себе серед учасників “Клубу білого бізнесу”.