НБУ курс:

USD

41,19

+0,02

EUR

45,13

--0,12

Готівковий курс:

USD

41,45

41,40

EUR

45,70

45,56

"Земельний банк": перші договори суборенди державних с/г земель принесли до бюджету 21,9 млн грн

"Земельний банк": перші договори суборенди державних с/г земель принесли до бюджету 21,9 млн грн
Ілюстрація: Delo.ua

З переможцями аукціонів "Земельного банку" було укладено перші договори суборенди державних сільськогосподарських земель. ТОВ "Державний земельний банк" підписав угоди та отримав орендну плату на суму 21,9 млн грн (з ПДВ) за шість ділянок.

Про це повідомили у "Земельному банку".

Середня вартість оренди становить 40,7 тисяч гривень за гектар з ПДВ.

Ці торги офіційно вивели з тіні 539 гектарів державних земель, які тепер будуть законно використовуватись аграріями. Орендарі отримали необхідні документи, що дозволяє їм розпочати обробку землі та планувати свою діяльність на 14 років.

Це відкриває можливості для створення робочих місць та ефективного використання ґрунтів.

"Запровадження "Земельного банку" — справжня революція для ринку землі. Адже вплине не лише на орендну плату, але й на ринкову вартість земельних ділянок у майбутньому", — зазначив представник фермерського господарства СВК "Надія", яке стало одним із переможців перших торгів Олександр Літвінчук.

Нагадаємо, 1 жовтня 2024 року в системі "Прозорро.Продажі" відбулися перші 16 онлайн-аукціонів з суборенди державних сільськогосподарських земель у межах проєкту "Земельний банк".

За результатами аукціонів, загальна сума переможних ставок перевищила 35 мільйонів гривень, що підтвердило успішність реформи управління державними землями.

Загалом, переможцями торгів стали 10 учасників. Якщо протягом 20 робочих днів вони укладуть договір суборенди, а після цього впродовж наступних 5 робочих днів сплатять запропоновану вартість, то загальний економічний ефект від перших аукціонів може перевищити 42,5 млн гривень.