НБУ курс:

USD

41,21

--0,06

EUR

45,96

--0,24

Готівковий курс:

USD

41,55

41,45

EUR

46,55

46,39

57,4% видатків з держбюджету були спрямовані на оборону: на що пішли кошти

57,4% видатків з держбюджету були спрямовані на оборону: на що пішли кошти
Фото: ua.depositphotos.com

За січень-серпень 2024 року видатки загального фонду державного бюджету на сектор безпеки і оборони склали 1,2 трлн грн, що становить 57,4% від усієї суми видатків загального фонду. Про це повідомляє міністерство фінансів України.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Лише у серпні на ці потреби було витрачено 152 млрд грн.

Кошти спрямовувались на:

  • грошове забезпечення військовослужбовців, поліцейських та осіб начальницького складу;
  • придбання військової техніки, озброєння, засобів індивідуального захисту, пально-мастильних матеріалів та продуктів харчування;
  • медичне забезпечення;
  • інші витрати для функціонування органів безпеки.

Зазначається, що військові видатки фінансуються за рахунок внутрішніх податкових надходжень і запозичень.

"Безпека й оборона залишається абсолютним пріоритетом та найбільшою статтею видатків державного бюджету", - додали у Мінфіні.

Скорочення витрат держбюджету цьогоріч становитиме понад 137 млрд грн

Видатки державного бюджету України у 2024 році буде скорочено на понад 137 мільярдів гривень. З них понад 115 мільярдів — це зменшення витрат на обслуговування та погашення державного боргу. 

Голова Комітету Верховної Ради з питань бюджету Роксолана Підласа зазначила, що з 2022 року в Україні діють два бюджети: військовий, що покривається за рахунок внутрішніх ресурсів (податки, ОВДП, прибутки НБУ), і невійськовий, дефіцитний, який фінансують міжнародні партнери. Гроші від партнерів можуть використовуватись виключно на соціальні та гуманітарні видатки.

Підласа підкреслила, що кошти міжнародних партнерів не змішуються з державними і використовуються виключно на соціальні та гуманітарні витрати. Видатки на оборону покриваються внутрішніми ресурсами.

Водночас, частина соціальних витрат загального фонду в 2024 році також фінансується за рахунок внутрішніх надходжень, оскільки міжнародної допомоги недостатньо. Це передбачено у законопроєкті №11417, який доповнює бюджет 2024 року.

Джерело фото: ua.depositphotos.com