НБУ курс:

USD

41,18

--0,02

EUR

45,24

+0,02

Готівковий курс:

USD

41,49

41,43

EUR

45,80

45,65

60% припадає на українських виробників: в "Агенції оборонних закупівель" назвали суму бюджету на рік

60% припадає на українських виробників: в "Агенції оборонних закупівель" назвали суму бюджету на рік
Директорка "Агенції оборонних закупівель" Міноборони Марина Безрукова. Фото: Maryna Bezrukova/Facebook

З січня 2024 року ДП "Агенція оборонних закупівель" Міноборони (АОЗ) стало єдиним закупівельником озброєння для ЗСУ. Наразі бюджет агенції становить $7,8 млрд, а майже 60% поставок забезпечують українські виробники.

Про це розповіла очільниця АОЗ Марина Безрукова в інтерв'ю "Українській правді".

За її словами, агенція намагається будувати пряму співпрацю з виробниками, адже значна кількість посередників створює штучний попит і призводить до завищення цін.

"Але ми вимагаємо від них доданої вартості. Вони виходять прям з претензіями, чому в нас не купують? А я кажу, що, дивіться, тут у мене прямий контакт, тут ми самі їдемо на виробництво і контрактуємось напряму, тут є такий же товар, але по ціні він дешевший", - зауважила Безрукова.

Вона підкреслила, що бюджет АОЗ на цей рік - це приблизно 7,81 мільярда доларів. 

Майже 60% контрактів за 2024 рік припадає на український ринок, 23% – імпорт, 18% – спецімпортери.

Безрукова наголосила, що зараз деякі компанії розуміли, що закупівля озброєнь - це дуже хороша ніша, де можна заробляти гроші.

"І в кожного є своя частина ринку. Буває по-різному. Ми знайшли певну продукцію на одному виробництві, починаємо вести перемовини про пряме контрактування. І тут же навколо виникає хмара посередників: "Ми купимо дорожче". Тільки для того, щоб продати потім нам із націнкою", - стверджує очільниця АОЗ. 

Нагадаємо, від початку 2024 року "Агенція оборонних закупівель" законтрактувала вже понад 400 тисяч БпЛА всіх видів - від маленьких FPV до діпстрайків, які вражають цілі глибоко в тилу ворога. За невеликими винятками, це все дрони українського виробництва.

Додамо, що у вересні "Агенція оборонних закупівель" встановила рекорд по дешевизні закуплених дронів - за результатами тендерів було укладено угоди на постачання 1300 дронів DJI Mavic різних модифікацій на 162,69 млн грн. Це рекордно низька ціна для закупівель в "Прозорро". Попередній рекорд належав військовій частині А 4638, яка у серпні придбала нічні мавіки по 142 887 грн.