НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Ділянку кордону з Білоруссю виключать із зони відчуження: навіщо це потрібно

Чорнобільська зона
Фото: ecoaction.org.ua

Кабінет Міністрів України погодив проєкт указу президента України про вилучення ділянки кордону з Білоруссю із зони відчуження, щоб розмістити там більше військових та прикордонників.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє пресслужба Міністерства внутрішніх справ.

Зазначається, що наразі 50-метрова смуга вздовж українсько-білоруського державного кордону України проходить в межах зони відчуження і зони обов’язкового відселення та перебуває у власності Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника.

Як пояснюють в МВС, реалізація акту дозволить Державній прикордонній службі України забезпечити належну охорону та оборону українсько-білоруського кордону та дотримання його режиму.

Зауважимо, Чорнобильська зона відчуження — заборонена для вільного доступу територія, що зазнала інтенсивного забруднення довгоживучими радіонуклідами внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. Зона встановлена у 1986, після евакуації населення із 30-кілометрової зони навколо станції. Площа території — 2576,9 км2

Чорнобильська зона включає північ Вишгородського району Київської області, де розташовані: безпосередньо електростанція, міста Чорнобиль та Прип'ять, північ Вишгородського району Київської області (у тому числі смт Поліське та смт Вільча), а також частина Житомирської області аж до кордону з Білоруссю.

Нагадаємо, Асамблея вкладників рахунку міжнародного співробітництва для Чорнобиля (РМСЧ) виділить кошти на відновлення зони відчуження. Наразі на балансі фонду - 15,2 мільйона євро.