НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Екологічні збитки на Луганщині внаслідок агресії РФ склали понад 552 мільярди гривень

збитки довкіллю
Фото: ДСНС

Через повномасштабну військову агресію РФ проти України, екосистеми Луганської області зазнали масштабних руйнувань, що спричинило значні збитки для навколишнього середовища. З 24 лютого 2022 року по 13 вересня 2024 року загальна сума збитків довкіллю перевищила 552,9 мільярда гривень

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомила Державна екологічна інспекція у Луганській області.

Екологи зафіксували суттєві порушення внаслідок бойових дій, які призвели до забруднення повітря, засмічення земель і водних ресурсів, а також знищення лісів і екосистем регіону.

Зокрема, втрати від засмічення земель оцінюються в 314,2 мільярда гривень. Лісові пожежі, спричинені бойовими діями, завдали шкоди на 234,2 мільярда гривень.

Додаткові втрати виникли через згорання газу та нафтопродуктів — 324,7 мільйона гривень, а інші пожежі призвели до збитків на 42,9 мільйона гривень. Забруднення водних об'єктів регіону спричинило втрати в розмірі 4,2 мільярда гривень.

Таким чином, загальна сума збитків довкіллю Луганщини через дії російських військ перевищує 550 мільярдів гривень.

РФ завдала шкоди довкіллю України на 56 млрд євро

З початку повномасштабного вторгнення країна-агресор РФ завдала збитків українському довкіллю на суму понад 56 млрд євро. Україна буде вимагати компенсації через міжнародні суди.

Голова Офісу президента Андрій Єрмак наголосив, що приблизний підрахунок збитків навколишньому середовищу перевищив 56 мільярдів євро з понад 3300 задокументованими судовими справами.

Як підкреслив голова ОП, Україна рішуче налаштована бути однією з перших країн у світі, яка притягне агресора до відповідальності саме за збитки, завдані довкіллю.

Генеральний прокурор Андрій Костін наголосив, що сьогодні розслідується 280 кримінальних справ за фактом екоциду та екологічних воєнних злочинів, і російський агресор обов’язково має понести відповідальність за ці злочини. Він відзначив важливість урахування екологічних, наукових та юридичних аспектів наслідків війни для довкілля.

Окрім цього, РФ щодня завдає збитків довкіллю України на 102 мільйони євро.