ФРС США підвищила процентну ставку на 0,5%, прогнозуючи гальмування економічного зростання

ФРС США підвищила процентну ставку на 0,5%, прогнозуючи гальмування економічного зростання

Федеральна резервна система США 14 грудня підвищила процентну ставку на 50 базових пунктів до цільового діапазону 4,25-4,5%. Про це повідомив голова ФРС Джером Пауелл.

ФРС прогнозує, що до кінця 2023 року ставку підвищать ще щонайменше на 75 базисних пунктів. Ставка ФРС, яка почала рік майже на нульовому рівні, зараз знаходиться в цільовому діапазоні від 4,25% до 4,50%, що є найвищим показником з кінця 2007 року.

Під час брифінгу Пауелл звернув увагу на декілька факторів, що вплинули на рішення ФРС:

економіка США значно сповільнилася порівняно з минулим роком; ринок праці залишається стійким; ще не було досягнуто повного ефекту від підвищення ставки;

Послідуючі рішення ФРС будуть ґрунтуватися на сукупності даних, що надходять, підкреслив Пауелл. При цьому він звернув увагу, що швидкість підвищення ставок наразі не є критичною.

Прогнозується, що інфляція, виходячи з бажаного показника ФРС, залишатиметься вищою за цільовий показник центрального банку в 2% принаймні до кінця 2025 року, а до кінця наступного року все ще перевищуватиме 3%.

Очікується, що середній прогнозований рівень безробіття зросте до 4,6% протягом наступного року з поточних 3,7%, що перевищує рівень, який історично асоціювався з рецесією.

Також, згідно з прогнозом ФРС, у 2023 році ВВП зросте лише на 0,5%, як і в 2022 році, а потім зросте до 1,6% у 2024 році та 1,8% у 2025 році, рівень, який вважається довгостроковим потенціалом економіки.

Нагадаємо, у вересні ФРС США підвищила відсоткову ставку за федеральними кредитними коштами на 75 базисних пунктів до діапазону 3-3,25% річних.