НБУ веде переговори з банками, у яких сумнівні бізнес-моделі, задля їх порятунку на ринку, – Данилишин

НБУ веде переговори з банками, у яких сумнівні бізнес-моделі, задля їх порятунку на ринку, – Данилишин

На сьогоднішній день Національний банк веде з керівництвом банків, що мають сумнівні бізнес-моделі, переговори, аби поліпшити їхнє становище на ринку, розповів в інтерв’ю нам колишній голова Ради НБУ Богдан Данилишин, відповідаючи на запитання стосовно імовірного банкрутства фінустанов на тлі війни.

Більш того, консультації регулятора мають дозволити банкам зважено приймати рішення про подальшу роботу на ринку та захистити інтереси вкладників та кредиторів банків.

"Питання виживання банків під час війни – це тест їх бізнес-моделей на стійкість. Банки з диверсифікованим портфелем активів мають кращі шанси на збереження платоспроможності в умовах воєнних дій та погіршення економічної динаміки", – зауважив Данилишин.

Нагадаємо, що протягом ІІІ кварталу українська банківська система почала показувати кращі результати, а за деякими показниками вийшла навіть на довоєнний рівень. І трапилося це коштом громадян у буквальному сенсі, які підвищили ліквідність фінустанов.

Вперше з початку повномасштабної війни почали збільшуватися строкові вклади у гривні, а – в іноземній валюті відновили зростання вперше з часів коронакризи.