НБУ курс:

USD

41,35

--0,10

EUR

46,15

--0,09

Готівковий курс:

USD

41,73

41,67

EUR

46,62

46,50

Механізм ціноутворення для товарів з адвалорним митом продовжено – рішення Кабміну

Механізм ціноутворення для товарів з адвалорним митом продовжено – рішення Кабміну
Фото: ua.depositphotos.com

Кабінет Міністрів ухвалив рішення продовжити строк дії механізму визначення цін для товарів, на які згідно із законом встановлено вивізне мито, що нараховується за адвалорними ставками. Про це йдеться на сайті КМУ.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Тепер цей механізм буде чинним до 31 грудня 2030 року замість попереднього терміну, який закінчувався 31 грудня 2025 року.

Ці товари можуть включати різні види сировини, аграрну продукцію, промислові товари та інші категорії, визначені урядовими регуляціями. Зазвичай вони мають важливе значення для національної економіки або є частиною міжнародної торгівлі.

Ціни на ці товари розраховуються на основі даних з міжнародних товарних бірж, зокрема:

  • тримісячна ціна купівлі (3 Month Bid);
  • негайна ціна купівлі (Cash Bid);
  • тримісячна ціна продажу (3 Month Offer);
  • негайна ціна продажу (Cash Offer);
  • середня котирувальна величина за календарний місяць (Сума med), яка розраховується як середньоарифметичне значення відповідних котирувань за місяць. Ця величина використовується для товарів, що складаються з двох або більше компонентів, з урахуванням їхнього хімічного складу і відсоткового вмісту.

Додамо, що інформація про середньоарифметичне значення котирувань цін на міжнародних товарних біржах для товарів, які вивозяться за межі митної території України в режимі експорту і на які встановлено вивізне мито, а також для товарів, які не є об’єктами торгівлі на біржах, надається Мінекономіки державним підприємством "Держзовнішінформ" до 5 числа кожного місяця.

Крім того, постановою передбачено, що Мінекономіки повинно щомісяця до 10 числа публікувати інформацію про середньоарифметичне значення цін на товари з вивізним митом на своєму офіційному вебсайті та надавати цю інформацію Державній митній службі.

Довідка

Адвалорною називають таку ставку податку, за якою сума податкових нарахувань визначається у відсотках або кратному співвідношенні до одиниці вартості бази оподаткування.

Фото: ua.depositphotos.com