Мінекономіки і Лондонська фондова біржа підписали Меморандум про співпрацю

Мінекономіки, Минэкономики, Юлия Свириденко, Юлія Свириденко
Міністр економіки України Юлія Свириденко. Фото: Пресслужба Мінекономіки

Міністерство економіки України, Лондонська фондова біржа та британська організація TheCityUK підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо підтримки розвитку українського ринку фінансових та пов’язаних професійних послуг через "Хаб City-Ukraine".

Про це повідомила пресслужба Мінекономіки.

За словами голови міністерства Юлії Свириденко, підтримка партнерів має вирішальне значення для економічної стабільності України під час війни.

"У співпраці з Урядом Великої Британії, TheCityUK і London Stock Exchange plc Україна прагне створити сприятливу фінансову екосистему для доступу українських компаній до фінансування та залучення продуктивних інвестицій в Україну. Ми висловлюємо вдячність нашим партнерам за їхні зусилля та за нові можливості для України", - сказала Юлія Свириденко.

Вона зазначила, що фінансовий сектор Великої Британії є одним із найрозвиненіших у світі.

"Тож Україна перейматиме найкращий британський досвід для відновлення та розвитку", - додала міністр економіки.

У повідомленні йдеться, що, відповідно до підписаного меморандуму, співпраця буде спрямована, зокрема, на:

  • сприяння доступу українського бізнесу до довгострокового фінансування; 
  • розбудову потенціалу приватного сектору в Україні. Напрямок включатиме в тому числі реалізацію програм корпоративного партнерства, зокрема програм підтримки малого та середнього бізнесу; 
  • допомогу Уряду та іншим органам влади у залученні прямих іноземних інвестицій та сприянні росту українського бізнесу.

За словами Leadership Council Chair TheCityUK Брюса Карнегі-Брауна, Меморандум підкреслює зобов’язання галузі фінансових та пов’язаних професійних послуг Великої Британії активно підтримувати економічне відновлення України.

"Враховуючи статус Сполученого Королівства як одного з провідних фінансових центрів світу, ми залучимо наш досвід у належному управлінні та надійній нормативно-правовій базі для підтримки відновлення України", - додав Карнегі-Браун.

Генеральний директор Лондонської фондової біржі Джулія Хоггетт наголосила на тому, що підтримка довгострокової економічної трансформації України буде продовжуватися.

"Завдяки обміну знаннями та досвідом, а також створенню екосистеми фінансових ринків, ми разом можемо допомогти зміцнити ринки капіталу України та розвивати її фінансовий сектор. Ми сподіваємося, що наша подальша співпраця сприятиме залученню в Україну як державного, так і приватного капіталу", - зазначила Джулія Хоггетт.

Раніше повідомлялося, що Лондонська фондова біржа протягом 2024 року скасує лістингові збори за випуск акцій компаніям з України та на випуски облігацій з фіксованим доходом, які гарантуються урядом.

Додамо, що нещодавно Мінекономіки підписало Меморандум про співпрацю з міжнародною гуманітарною організацією Меrсу Corps з метою розпочати спільну роботу над подоланням негативних наслідків війни для українського бізнесу.

Крім того, Україна зацікавлена в розширенні участі в Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) та сподівається отримати дорожню карту для набуття повного членства в цій організації.