НБУ курс:

USD

41,35

--0,10

EUR

46,15

--0,09

Готівковий курс:

USD

41,73

41,67

EUR

46,62

46,50

Мінекономіки подало заявки у EURAMET на асоційований статус для українських метрологічних центрів

Мінекономіки подало заявки у EURAMET на асоційований статус для українських метрологічних центрів
Фото: ДП "Укрметртестстандарт"

Міністерство економіки подало до Європейської асоціації національних метрологічних установ (EURAMET) заявки на отримання статусу асоційованих інститутів для чотирьох українських метрологічних центрів. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє пресслужба відомства.

Згідно з повідомленням, йдеться про "Укрметртестстандарт", "НДІ "Система", "Івано-Франківськстандартметрологія" та ННЦ "Інститут метрології".

Зазначається, що отримання цього статусу відкриє українським центрам доступ до ключових міжнародних програм та проєктів. Номінація цих центрів була погоджена на засіданні 18-ї Генеральної асамблеї EURAMET у червні 2024 року.

За словами заступника міністра економіки Віталія Кіндратіва, отримання статусу також дозволить науковим метрологічним центрам України брати участь у ключових та додаткових звіреннях національних еталонів України з еталонами національних метрологічних інститутів європейських країн. Відтак, це допоможе  забезпечити  прозорість метрологічної системи України, а також посилить можливість участі українських профільних фахівців у спільних європейських проєктах.

Заявки будуть розглянуті Радою директорів EURAMET, і за позитивного рішення українські інститути зможуть пройти оцінку систем управління якістю. Це важлива умова для розвитку співпраці з європейськими колегами.

Про EURAMET

Асоціація EURAMET об'єднує національні метрологічні інститути європейських країн та відіграє ключову роль у розвитку європейського дослідницького співробітництва.

У 2022 році EURAMET надала Україні статус асоційованого заявника-кореспондента. Цей статус дає Україні три роки на демонстрацію відповідності національної системи метрології критеріям членства, що є необхідним для набуття повноправного членства в асоціації.