НБУ курс:

USD

41,37

+0,02

EUR

46,04

+0,05

Готівковий курс:

USD

41,55

41,45

EUR

46,55

46,39

Мінекономіки запустило програму безоплатної перекваліфікації для жінок Iron Women

Мінекономіки запустило програму безоплатної перекваліфікації для жінок Iron Women
Ілюстрація: freepik

В Україні запустили освітню програму "Iron Women", яка пропонує жінкам з усієї країни безоплатно отримати нові професійні навички, а саме — управління будівельною технікою.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомили у Міністерестві економіки.

В рамках програми учасниці зможуть навчатися на операторок екскаваторів або водійок фронтальних навантажувачів. У пілотній групі візьмуть участь 12 жінок. 

Як стати учасником програми

Згідно з повідомленням, брати участь у програмі можуть жінки, віком від 18 років, які мають дійсне водійське посвідчення будь-якої категорії та досвід водіння.

Для того, щоб взяти участь у програмі потрібно до 6 жовтня 2024 року подати заявку за посиланням. Початок навчання запланований на жовтень 2024 року.

У відомстві наголосили, що навчання, проживання та харчування учасниць безкоштовне, воно покриваються коштом проєкту Reskilling Ukraine.

Програма складається з теоретичного та практичного навчання, завершується професійною атестацією на отримання кваліфікації "машиніст екскаватора 5 розряду" та "водій навантажувача 4 розряду".  Отримана кваліфікація передбачає роботу на підприємствах без права виїзду на дороги загального користування. 

Програма реалізується шведською неприбутковою організацією Beredskapslyftet у партнерстві з Volvo Construction Equipment та ETS Group за підтримки Міністерства економіки України.

Дефіцит робочих рук: жінок перенавчають чоловічим професіям

Мобілізація фахівців до лав ЗСУ стала важливим викликом для економіки, тому у Міністерстві економіки запропонували перекваліфіковувати жінок на ті професії, представники яких пішли воювати.

В першу чергу мова йде про жінок, які вже сьогодні опановують колись суто "чоловічі" професії. Наприклад, тілоохоронців, водіїв вантажівок, автобусів або навіть тракторів - такі зараз реалії ринку праці. Перекваліфікація спеціалістів, разом з працевлаштуванням ветеранів - це головні виклики для Уряду на ринку праці.

Окрім цього, з метою розширення професійного потенціалу жінок у сфері перевезень в Україні стартує пілотний проєкт з підготовки водійок вантажівок.