НБУ курс:

USD

41,36

+0,01

EUR

45,99

--0,16

Готівковий курс:

USD

41,73

41,67

EUR

46,62

46,50

"Національний кешбек": за три тижні українцям нарахували 23,6 млн грн

"Національний кешбек": за три тижні українцям нарахували 23,6 млн грн
Ілюстрація: "Дія"

Підсумки третього тижня тестування програми "Національний кешбек" продемонстрували, що 663 тисячі українців, які долучилися до цієї програми, вже бачать свій кешбек в "Дії". Усього їм нарахували 23,6 млн грн. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє Міністерство економіки України.

Як розповіла міністерка економіки Юлія Свириденко, частина банків-партнерів вже налаштували передачу даних про транзакції. Це дозволило обрахувати і відобразити в "Дії" кешбек за покупки їх клієнтів за період з 2 по 22 вересня.

"Це хороший привід зробити нові покупки українських товарів і побачити, як швидко відобразиться кешбек. Для низки банків тестування систем ще тривають", — зазначила вона.

До "Національного кешбеку" долучились 1,5 мільйона українців

Станом на 23 вересня до "Національного кешбеку" вже долучились близько 1,5 млн українців. Вони відкрили в банках 1,65 млн карток, а картку для виплат в "Дії" позначили 812 тис. громадян.

Водночас за минулий тиждень ще більше торговельних мереж почали маркувати товари з кешбеком на полицях. Цінники з логотипом програми або інші позначення вже є у мережах АТБ, "Епіцентр", "Аврора", "Таврія В", "Копілка", WOG, Comfy.

Крім цього, на сайті програми тепер доступний пошук товарів і магазинів.

Очільниця Мінекономіки пояснила, що тепер є можливість перевірити, чи є в програмі магазини, де ви робите покупки, і чи є в програмі товари, які ви плануєте придбати.

Вона також нагадала, що кешбек нараховується, якщо ви розрахувались карткою в магазині, що долучився до програми, і придбали товар, який виробник подав у програму.

"Закликаю усі долучені мережі інформувати своїх гостей про те, що в магазині діє "Національний кешбек", а також позначати товари з кешбеком на полицях. Це допоможе популяризації українських товарів серед громадян", — додала Свириденко.

Загалом кешбек вже нараховується на 203 тисячі українських товарів від 1137 українських виробників.

Як взяти участь у програмі

Щоб отримувати кешбек від держави, необхідно:

  • Подати заявку через сайт чи мобільний застосунок банку, який бере участь у програмі, або звернутися до відділення. До програми долучилися такі банки: ПриватБанк, monobank, Укргазбанк, Сенс Банк, ПУМБ, Абанк, Банк Глобус, Ukrsibbank BNP Paribas Group, Ощадбанк, Акордбанк та Банк Кредит Дніпро. 
  • Визначити картки, з яких ви оплачуєте покупки. І надати банку дозвіл на передачу інформації про транзакції з цих карток в магазинах-учасниках програми. 
  • Відкрити фізичну чи віртуальну картку, куди нараховуватиметься кешбек. 
  • У "Дії" в розділі Сервіси обрати картку "Національний кешбек" для виплат.

На що нараховується кешбек і як витратити отримані кошти

Кешбек у розмірі 10% від вартості нараховується за купівлю товарів українських виробників, що включені у програму. Виключення — підакцизна продукція (пальне, тютюн та міцний алкоголь).  Також кешбек поширюється на ліки українського виробництва, вино без додавання спирту і медові напої.

Максимальна сума виплат — 3 тис. грн в місяць. Накопичені за місяць кошти надходитимуть на створену картку раз на місяць до 20 числа наступного місяця.

Отримані за участь у програмі "Національний кешбек" кошти можна буде витратити на послуги — комуналку, транспорт, лікування, мобільний зв’язок,  спорт, кіно і інші. Також їх можна буде задонатити на ЗСУ або купити військові облігації.

При цьому у Мінекономіки зауважують, що зняти готівку з рахунку, куди нараховують кошти за кешбек, буде неможливо. Використати кошти від кешбеку, нараховані в 2024 році, можна буде до 31 січня 2025 року.

Нагадаємо, програма "Національний кешбек" запрацювала з вересня 2024 року і продовжує розширювати асортимент доступних товарів, на які нараховується кешбек.