НБУ залишив облікову ставку на рівні 25%

НБУ залишив облікову ставку на рівні 25%

Правління Національного банку України на засіданні 8 вересня ухвалило рішення залишити облікову ставку на рівні 25% річних. Про це повідомила пресслужба регулятор. 

"Такий рівень облікової ставки за поточних умов є достатнім для збереження курсової стабільності та керованості інфляційними процесами. Водночас для виконання зазначених завдань актуальними є заходи з посилення монетарної трансмісії та подальшого підвищення привабливості гривневих активів, які наразі опрацьовує Національний банк", - пояснив заступник голови Національного банку України Сергій Ніколайчук під час пресбрифінг правління НБУ щодо рішень з монетарної політики.

Інфляція і далі зростає, але повільніше, ніж прогнозував регулятор. За попередніми оцінками НБУ, у серпні інфляція сягнула близько 23%. У липні показник досяг 22,2% у річному вимірі. 

Ніколайчук  зазначає, що все ж НБУ очікував вищого рівня інфляції, але пояснює, що прогнози Нацбанку не збулися, зокрема, через зниженням вартості пального.

Попри це, інфляційний тиск залишається значним. Погіршення інфляційних очікувань також підштовхує ціни вверх. Це, зокрема, відображається у доволі високому попиті на товари довгострокового використання та на іноземну валюту.

Нормалізація фіскальної політики надалі доможе тримати інфляцію під контролем. 

"Зокрема, повернення податків на імпорт у липні збільшило спроможність уряду України фінансувати витрати воєнного часу за рахунок власних надходжень. Це послабило тиск на міжнародні резерви і знизило потреби уряду в емісійному фінансуванні з боку Національного банку", - пояснив Ніколайчук.

Інфляцію також гальмує фіксація тарифів на послуги ЖКГ  і подальше зростання дохідності депозитів та ОВДП в національній валюті. 

Зазначається, що важливою передумовою стабільного функціонування економіки в умовах війни є прогрес у співпраці з міжнародними партнерами, у тому числі МВФ.

Попереднього разу НБУ піднімав облікову ставку в червні. Тоді НБУ розглядав кілька варіантів підвищення облікової ставки, але зрештою вирішив, що підняття одразу на 15 п.п. буде найоптимальнішим варіантом у економічній ситуації, що склалася.

Прицьому регулятор не наважувався на підняття облікової ставки у перші місяці повномасштабної війни, через значний психологічний шок, викликаний вторгненням РФ. В той час головним завданням НБУ була стабілізація очікувань та створення стимулів для утримання гривневих активів.

Нагадаємо, згідно з прогнозом НБУ, за підсумками 2022 року інфляція перевищить 30%, наступного року показник складе близько 20%, до однознакового рівня інфляція сповільниться лише в 2024 році. При цьому 2022 року ВВП України неминуче обвалиться на 33-35%, його зростання прогнозується на 5,9% у 2023 році та на 4,9% у 2024 році.