НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Рада з другої спроби прийняла за основу законопроєкт про підвищення податків

Фото: Telegram/yzheleznyak
Фото: Telegram/yzheleznyak

Верховна Рада з другої спроби підтримала у першому читанні урядовий законопроєкт №11416-д, що передбачає підвищення податків. Про це повідомив депутат з фракції "Голос" Ярослав Железняк.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

За таке рішення проголосував 241 депутат. Проти виступили 14, утрималися 28, а ще 37 присутніх парламентарів не голосували. Однак впровадження закону з 1 жовтня у випадку його прийняття буде зроблено вже "заднім числом".

Як зазначив Железняк, оскільки голосів (219) для застосування скороченої процедури подання правок до проєкту закону не вистачило, цей процес точно не буде завершего в поточному місяці і розгляду документу в другому читанні слід очікувати лише в середині жовтня.

Нагадаємо, що 3 вересня Раді не вистачило всього двох голосів до 226, аби прийняти законопроєкт №11416-д в першому читанні, але знайшлися голоси, аби відправити його на повторний розгляд в першому читанні. Напередодні ж оновлений №11416-д був схвалений профільним комітетом парламенту - з питань фінансів, податкової та митної політики.

В документі, зокрема, передбачено повернення до початкової ідеї оподаткування прибутку банків за 2024 рік за ставкою 50%, а не 25%, від якої влада раніше нібито відмовилася, а також оподаткування за ставкою 25% прибутку небанківських фінустанов.

Крім того, передбачено підвищення військового збору з 1,5% до 5% на період до кінця року, у якому буде припинено воєнний стан. Втім, для платників єдиного податку ІІІ групи пропонується військовий збір у 1% від доходу, а для ФОП-платників єдиного податку І, ІІ та IV груп - на рівні 10% розміру мінімальної зарплати.

Також уряд хоче запровадити авансову сплату податку на прибуток для АЗС та змінити податковий період з квартального на місячний для подання звітності про виплачені доходи на користь фізичних осіб (для економічного бронювання). Прогнозується, що запровадження комплексу податкових змін принесе дербюджету 58 мільярдів гривень в 2024 році та 137 мільярдів у наступному.