НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,70

EUR

46,60

46,41

Скорочення витрат держбюджету цьогоріч становитиме понад 137 млрд грн

Скорочення витрат держбюджету цьогоріч становитиме понад 137 млрд грн
Фото: ua.depositphotos.com

Загальне скорочення витрат в бюджеті 2024 року складе понад 137 мільярдів гривень. Із них понад 115 мільярдів – це скорочення на обслуговуванні і погашенні держборгу.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це заявила голова комітету Верховної Ради з питань бюджету Роксолана Підласа.

Вона пояснила, що фактично з 2022 року в Україні є два бюджети:

  • військовий - який покривається внутрішніми ресурсами (податками, зборами, дивідендами, частиною прибутку НБУ, розміщенням ОВДП тощо); 
  • невійськовий – дефіцитний, який покривають міжнародні партнери валютою.

"Гроші партнерів не лежать на єдиному казначейському рахунку, вони не змішуються з нашими грошима, і непомітно використати їх на військові видатки не можна", - пояснила нардепка.

За її словами, ця валюта продається Казначейством під конкретну обов’язково невійськову проплату. Таким чином, "скорочення гіпотетичних видатків на захист гіпотетичних бобрів" заощаджує міжнародні кошти, але не збільшує наявний ресурс для потреб військових.

Однак це відбувається за умови, що невійськовий бюджет 100-відсотково дефіцитний і повністю покривається коштами партнерів.

"В 2024 році це не так", - заявила Підласа.

Вона уточнила, що частина соціалки загального фонду держбюджету в 2024 році покривається також внутрішніми ресурсами (тому що іноземних грошей не вистачає і не було певності, скільки їх буде), тому саме в цій ситуації в цьому законопроекті №11417, який доповнює чинний бюджет 2024 року, перекидки з "невійськових" видатків мають сенс.

"Але базове правило залишається незмінним: наші гроші – на війну, міжнародні гроші – на соціалку і гуманітарні видатки. Видатки на оборону не можуть перевищувати наявний власний ресурс", - підсумувала голова комітету ВР.

Також вона повідомила, що подала поправку про додаткове скорочення видатків на 628 млн грн в змінах до бюджету 2024 року.

"Проситиму комітет сьогодні її підтримати і спрямувати ці кошти на лікування поранених військовослужбовців (тут без деталей)", - йдеться в її повідомленні.

Додамо, що 3 вересня Верховна Рада підтримала у першому читанні урядовий законопроєкт №11417 про збільшення видатків бюджету на оборону у 2024 році на 500 мільярдів гривень.

Також повідомлялося, що Рада провалила голосування за законопроєкт №11416-д про збільшення податків на 30 мільярдів гривень для фінансування оборони.

Фото: ua.depositphotos.com