НБУ курс:

USD

41,33

+0,05

EUR

44,71

--0,10

Готівковий курс:

USD

41,51

41,46

EUR

45,10

44,90

Стійка фарма: перспективи виробників ліків у нових податкових та ринкових реаліях

ліки, бізнес
Перспективи виробників ліків у нових податкових та ринкових реаліях. Ілюстрація: Delo.ua

Фармацевтичний ринок України є важливим компонентом економіки, забезпечуючи безперебійне постачання лікарських засобів та медичних товарів. Попри серйозні виклики, зокрема повномасштабну війну, галузь продовжує розвиватися. Як фармацевтичному бізнесу вдається демонструвати стійкість в умовах невизначеності та залишатися важливим джерелом підтримки держави читайте у матеріалі Delo.ua.

Зміни в законодавстві та перспективи

Фармацевтична галузь залишається важливим джерелом наповнення бюджету. Ба більше, в Україні сформовані законодавчі передумови для збільшення податкового навантаження на галузь. З 1 січня 2024 року втратили чинність пільги, які передбачали звільнення від оподаткування ПДВ для операцій, визначених у пунктах 38 та 38-1 підрозділу 2 розділу ХХ Податкового кодексу України.

Тепер операції з імпорту та реалізації лікарських засобів і медичних виробів, які раніше були звільнені від ПДВ до 31 грудня 2023 року, оподатковуються за загальними правилами. Крім того, відбулася корекція ставок податку на прибуток для банків та інших підприємств, що частково вплинуло на витрати бізнесу, зокрема фармацевтичного.

У 2023 році фармацевтичні компанії України сплатили до бюджету 5 млрд грн податків. Варто зазначити, що попри війну цей показник відновив зростання. Для порівняння: за підсумками 2022 року сума податків від фармвиробників склала 4,6 млрд грн, а у 2021 році – 4,7 млрд грн.

Топ платники податків фармацевтичної галузі

Farmak

  • Сума всіх податкових платежів за 2023 рік: 914,6 млн грн. 
  • Сума всіх податкових платежів за 6 міс.: 2024 року: 687,5 млн грн. 
  • Дата заснування: 1925 рік. 
  • Кількість працівників на 01.07.23: 2800. 

Про компанію: за даними Proxima Research у 2023 році за обсягами продажу лікарських засобів у грошовому вираженні фармацевтична компанія Farmak є лідером ринку лікарських засобів України.  Компанія виготовляє та реалізує продукцію в Україні, а також експортує її до 60 країн світу. Серед них – 15 країн ЄС, країни Центральної та Південної Америки, Близького Сходу, Азії, Африки й Австралії.  Наприкінці 2024 року Famak відкриває виробництво в Іспанії, де буде виготовляти складні генеричні лікарські засоби, серед яких анестезія, антитромботичні лікарські засоби, гормони системного застосування, психолептики, лікарські засоби для захворювань серцево-судинної системи, антипсихотичні ліки тощо. 

Фармацевтична компанія “Дарниця”

  • Сума всіх податкових платежів за 2023 рік: 631,5 млн грн. 
  • Сума всіх податкових платежів за 6 міс.: 2024 року: 326,4 млн грн.
  • Дата заснування: 1930 рік. 
  • Кількість працівників на 01.07.23: 1227

Про компанію: Фармацевтична компанія “Дарниця” є одним з лідерів виробництва фармацевтичної продукції в Україні. За підсумками 2023 року чистий прибуток корпорації становив 1,39 млрд грн. При цьому обсяги виробництва фармацевтичної продукції становили 160,3 млн упаковок. За перше півріччя 2024 року компанія сплатила 145 млн. грн податку на прибуток, що на 60% більше у порівнянні з минулим роком.

Тева в Україні

  • Дата заснування: 1997 рік. 
  • Сума всіх податкових платежів за 2023 рік: 551,4 млн грн.
  • Сума всіх податкових платежів за 6 міс. 2024 року: 215 млн грн.
  • Кількість працівників на 01.07.23: 369. 

Про компанію: Тева в Україні є найбільшою міжнародною фармацевтичною компанією та однією з лідерів фармацевтичної галузі в Україні. Компанія виробляє для українських пацієнтів понад 260 генеричних та інноваційних лікарських засобів, які застосовуються в більшості ключових терапевтичних напрямків. Чистий дохід від реалізації продукції у 2023 році: 3,34 млрд грн.

Корпорація “Артеріум”

  • Дата заснування: 2005 рік. 
  • Сума всіх податкових платежів за 2023 рік: 525,7 млн. грн. 
  • Сума всіх податкових платежів за 6 міс. 2024 року:  330,7 млн. грн
  • Кількість працівників на 01.07.23: 2470. 

Про компанію: Корпорація “Артеріум” здійснює дистрибуцію та маркетинг лікарських засобів, медичних виробів, дієтичних добавок, ветеринарних та косметичних виробів під ТМ “Артеріум”. За 2023 рік чистий прибуток компанії склав 686 млн. грн, обсяг продажів 5,3 млрд. грн або 71,3 млн упаковок продукції. Минулого року розпочалися продажі продукції ТМ “Артеріум” у країнах ЄС, зокрема у Латвії та Польщі, а також у Туркменістані.             

Група фармацевтичних компаній “Кусум”

  • Дата заснування: 1994 рік. 
  • Сума всіх податкових платежів за 2023 рік: 410,7 млн грн.
  • Сума всіх податкових платежів за 6 міс. 2024 року: 209 млн грн.
  • Кількість працівників на 01.07.23: 1131. 

Про компанію: Група фармацевтичних компаній «Кусум» здійснює оптову торгівлю лікарськими засобами та їх виробництво. За 2023 рік чистий дохід від реалізації товарів та послуг склав 3,195 млрд грн. За той же період чистий прибуток компанії становив 284 млн грн. Обсяги виробництва на території України за підсумками 2023 року у грошовому еквіваленті склав 650 млн грн.

Група компаній «ІнтерХім»  

  • Дата заснування: 1992 рік.
  • Сума всіх податкових платежів за 2023 рік: 251,2 млн грн. 
  • Сума всіх податкових платежів за 6 міс. 2024 року: 129,4 млн грн.
  • Кількість працівників на 01.07.23: 873.

Про компанію: «ІнтерХім» здійснює виробництво фармацевтичної продукції, а також проводить наукові дослідження та розробку оригінальних фармацевтичних субстанцій. За 2023 рік чистий прибуток ТДВ «ІнтерХім» 344,55 млн. грн. У той же час обсяги виробництва у грошовому еквіваленті склали 1,335 млрд грн. За час повномасштабної війни компанія спрямувала на допомогу силам оборони понад 250 млн. грн.

Є над чим працювати

Варто зазначити, що бути чесним платником податків в Україні важко, адже бізнес далеко не завжди може порозумітися з чиновниками та фіскальними органами. У 2023 році Україна потрапила до топу податкового антирейтингу Tax Hells Index 2023, складеного американським фондом "1841", де країни з найгіршими економічними умовами займають перші місця.

Фармринок завжди дає потужні надходження до бюджету, та й попри це скептики постійно нагадують про пільгові умови для галузі, використовуючи це як аргумент, ніби виробникам нема на що жалітись. На жаль, є.

Анатолій Редер
Анатолій Редер генеральний директор та засновник фармацевтичної компанії “ІнтерХім”

Як зауважив генеральний директор та засновник фармацевтичної компанії “ІнтерХім” Анатолій Редер, податки залишаються інструментом безпідставної криміналізації бізнесу. Він зазначив, що порозуміння між бізнесом та податковою службою щодо чіткого розмежування податкових і неподаткових витрат наразі відсутнє, а процедура залишається непрозорою з високими корупційними ризиками.

Попри складнощі провідні фармвиробники залишаються прикладом відповідального бізнесу, який підтримує країну податками. Згадана вище компанія “ІнтерХім”, наприклад, багато років поспіль залишається серед найбільших платників податків. За перші два роки повномасштабної війни компанія сплатила понад 360 млн грн податків, що перевищує суму допомоги, надану Силам оборони за той же період — понад 250 млн грн. 

Стосовно допомоги, то починаючи з лютого 2024 року чотирма найбільшими фармкомпаніями виділено на підтримку сил оборони та на гуманітарні потреби понад 760 млн грн

Ситуація на ринку після початку війни

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну умови у яких працює фармацевтичний ринок зазнали серйозних змін. За даними Pro Consulting, одним із ключових чинників, що вплинули на ситуацію, стала демографічна криза. Внаслідок бойових дій частина населення мігрувала за кордон, що суттєво скоротило кількість споживачів лікарських засобів. Це миттєво вплинуло на ринок, оскільки медичні препарати споживаються усіма верствами населення.

Іншим значним викликом стало поступове зниження купівельної спроможності населення в умовах економічної кризи та інфляції. Експерти зазначають, що внаслідок зростання цін та зменшення доходів громадян попит на певні групи товарів, зокрема вітаміни та дієтичні добавки, впав на 40%. Люди змушені економити, купуючи ліки в мінімальних кількостях, часто лише необхідну дозу замість повної упаковки.

Нестабільне електропостачання стало ще однією серйозною проблемою для фармацевтичних виробництв. Постійні відключення світла та перепади напруги призводили до пошкодження обладнання та перерв у виробничих процесах. Через тривалі перерви в енергопостачанні страждали умови зберігання продукції та її компонентів, через що ліки могли бути забраковані. Відновлення ж виробництва після вимушених зупинок вимагало значного часу.

Крім того, у 2022 році спостерігалося зменшення на 5% обсягів закупівель лікарських засобів коштом бюджету. Це сталося попри збільшення попиту через військові дії. Річ у тім, що в країну почали поступати великі обсяги гуманітарної допомоги від міжнародних партнерів, до складу якої входять і медичні препарати. 

Фармацевтичні компанії також стикнулися з логістичними проблемами, загостреними введенням комендантської години та закриттям повітряного простору, що ускладнило транспортування лікарських засобів. Таким чином, фармацевтичний ринок України зіштовхнувся з комплексом серйозних викликів — від демографічних і економічних до логістичних проблем і руйнування інфраструктури. 

Розвиток і зростання галузі

За словами директора з корпоративних комунікацій фармацевтичної компанії "Дарниця" Василя Губарця, українська фармацевтична індустрія демонструє стійкість і зростання навіть під час великої війни. У 2023 році фармацевтичний ринок активно відновлювався: протягом року обсяги реалізації продукції зросли на 19,6% у порівнянні з 2022 роком.

У 2024 році український фармацевтичний ринок продовжив поступове відновлення. І у першому півріччі показав зростання на 18% у гривні в роздрібній торгівлі відносно 6 місяців 2023 року. Госпітальні закупівлі збільшилися на 6,3% за аналогічний період. 

Володимир Костюк
Володимир Костюк генеральний директор компанії Farmak

На відновлення ринку також вплинуло підвищення кількості аптечних закладів. Динаміка вражає. Дані аналітиків свідчать про те, що приріст кількості нових аптек протягом війни подекуди перевищує 300 пунктів за пів року. 

Також за підсумками минулого року зросли показники експорту та імпорту української фармацевтичної продукції. Лідерами серед імпортерів українських ліків є Узбекистан, Казахстан, Литва, Грузія та Молдова, тоді як лідерами імпорту в Україну залишаються Німеччина, Індія та Франція. Однак розширення експортних ринків залишається викликом для галузі в умовах війни.

Перспективи ринку під час війни

Фармацевтична промисловість України продовжує демонструвати стійкість і зростання, попри складні економічні та соціальні умови. Галузь має значний потенціал для подальшого розвитку завдяки законодавчим змінам, виходу на нові міжнародні ринки та інноваціям.

У світі фармацевтика є серед лідерів за впровадженням інновацій. У 2023 році фармацевтичні компанії використовували штучний інтелект як інструмент для розробки ліків. 

Василь Губарець
Василь Губарець директор з корпоративних комунікацій фармацевтичної компанії "Дарниця"

Завдяки Big Data підвищується ефективність і точність клінічних випробувань. Хоча викликом залишається впровадження інновацій в умовах війни, учасники ринку адаптуються до сучасних реалій, забезпечуючи надійне постачання лікарських засобів як для внутрішнього ринку, так і на експорт.

У 2024 році експерти прогнозують зростання фармацевтичного ринку. Згідно з даними Proxima Research, до кінця року очікується збільшення обсягів роздрібних продажів лікарських засобів у гривні та приріст аптечного продажу на 19,7%.